Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Rosa Morros: “El que més em satisfà es seguir aprenent”

La metgessa especialista en Farmacologia Clínica i Doctora en Farmacologia va arribar a l’IDIAPJGol l’any 2009 i és la responsable de la Unitat d’Estudis del Medicament (UEM). En la seva atapeïda agenda també hi ha lloc per fer les funcions de presidenta del  Comitè Ètic d’Investigació Clínica.

Rosa Morros

 

·       Rosa, ens pots resumir la teva trajectòria professional?

Doncs bé, de fet, jo venia d'Atenció Primària, de la part assistencial de farmàcia, de l'Àrea Metropolitana Nord. I el que feia era assessorar als professionals de la medicina en temes de medicaments, fins que vaig entrar més plenament a l'IDIAP amb l'oportunitat de coordinar la xarxa d'assaigs clínics, des del 2009.

·       Quina és la funció de la UEM?

Bé, té una part que és desenvolupar tot el que són estudis amb medicaments, especialment assaigs clínics. Els assessorem i els ajudem a desenvolupar dins de la xarxa SCReN de l'Institut Carlos III, i també fem altres funcions relacionades amb els medicaments, no tan enfocades a una determinada malaltia, sinó en l'ús dels medicaments en condicions especials, temes d'adherència, farmacovigilància... Tot i que podem fer altres coses amb, per exemple, productes sanitaris, el quid de la qüestió és el medicament.

·       Com ha evolucionat o ha canviat la teva tasca a la UEM des que vas començar?

Ha canviat en el sentit que s'ha ampliat, però de fet, la tasca inicial la continuo mantenint, que és aquesta dels assaigs clínics, des que es gesten i pensem com poden ser, fins l’informe final. Aquí hi seguim amb una elevada involucració, però sí que hem ampliat l'altra part d'altres estudis i estudis propis i d’assessorar també en temes de medicaments perquè, de fet, la nostra expertesa és en medicaments.

·       Què creus que està aportant el teu coneixement i experiència a l’Institut?

Crec que sí que aporto coneixement, perquè és un tema bastant desconegut a l'atenció primària, sobretot els aspectes legals i obligatoris que comporten aquests estudis amb medicaments. El tema del medicament és del que està més legislat a nivell europeu. Estem en una legislació europea que s'ha de complir i això és al que nosaltres contribuïm també, a que es conegui i a ajudar els qui vulguin desenvolupar estudis, assessorant-los i mirant si es poden fer o com podríem fer ho per a que fos més fàcil. I això ho abraça tot, des de la preparació de la medicació a tots els requisits legals, d'informes, de seguiment i de control que es fa en aquests estudis. De fet, per això es va crear la xarxa SCReN de l'Institut Carlos III, on tot són centres hospitalaris i nosaltres en som l'única unitat que és únicament d'atenció primària.

·       Què et proporciona més satisfacció en la teva feina a la UEM?

Aprendre amb les noves coses, amb els meus projectes; m'agrada fer coses diferents i noves sempre, i que la meva gent també ho pugui gaudir perquè és la forma d'aprendre i de passar s'ho millor. Per tant, el repte és formar-la. Però tinc poc temps per a dedicar m'hi, aquí està el problema. El dia a dia se’t menja i no pots dedicar-te ni a millorar projectes, ni a construir los, ni tampoc a ajudar la gent a que pugui millorar.

·       I quina és la teva funció al Comitè Ètic?

Avaluem tots els projectes que es fan a l’Atenció primària i això és una visió de la recerca brutal, però és una feinada també considerable, perquè cada cop més s'està carregant al comitè ètic d'aspectes legals (el tema de protecció de dades, més responsabilitats amb els estudis en medicament que l'Agència els ha cedit als comitès, projectes que has de fer de referència de tots els centres, no únicament el teu..) Vull dir que cada vegada hi ha una part més de responsabilitat i els projectes cada vegada són més complexos. Però sí que dona una vessant de tota l'atenció primària i altres centres tutelats. Aquí també tutelem el Departament de Salut i, sobretot des del COVID, hem pogut avaluar més projectes des de la vessant més institucional.

·       Et torno a preguntar el mateix, però en referència al Comitè Ètic. Quina és la teva aportació?

 

Tinc un coneixement bastant ampli d'altres activitats; de fet, sempre he estat a la universitat, també he  estat molt vinculada a l'Agència Espanyola del Medicament, perquè estic al Comitè d'Avaluació de Medicaments, i crec que tot aquest coneixement que tinc extern és el que aporto jo a l’IDIAPJGol. Des d'Atenció Primària seria molt més difícil poder estar al dia en tots aquests temes.