Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Un estudi permet calcular per primera vegada el risc cardiovascular en persones amb diabetis 2

 

És el resultat del projecte SCORE2-Diabetes desenvolupat en quatre regions d’Europa, amb la participació de l’IDIAPJGol i el CIBERDEM. La seva implementació permetrà prevenir, diagnosticar de forma precoç les complicacions i iniciar tractaments que redueixin el risc de patir problemes cardiovasculars entre els més de 5 milions d’afectats per aquesta malaltia que hi ha a Espanya

Diabetes

 

Predir de forma fiable quin es el risc cardiovascular de les persones amb diabetis 2 és ja una realitat, gràcies a l’estudi "SCORE2-Diabetes: 10-year cardiovascular risk estimation in type 2 diabetes in Europe”, que ha analitzat gairebé 239.000 persones i més de 43.000 esdeveniments cardiovasculars de quatre regions d’Europa. L’estudi ha estat impulsat pel Grup de treball SCORE2, en el qual participen investigadors del Grup de Recerca DAP-cat de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària de Salut Jordi Gol (IDIAPJGol) i del Centro de Investigación Biomédica en Red enfocado a Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM).

La diabetis tipus 2 afecta més de 5 milions de persones a Espanya. Pel fet de patir la malaltia, tenen major risc de patir problemes cardiovasculars que la població general, i aquests són més greus i evolucionen més ràpid. Això té un impacte molt alt en termes de pèrdua de qualitat i d’anys de vida.

Els resultats d’aquesta investigació permetran adoptar mesures preventives, diagnosticar de forma precoç les complicacions i iniciar tractaments que redueixin el risc de patir problemes cardiovasculars entre les persones amb diabetis tipus 2. La Societat Europea de Cardiologia, arran del projecte SCORE, ha desenvolupat una aplicació (ESC CVD Risk Calculation) dissenyada per a professionals sanitaris que proporciona calculadores que avaluen el risc cardiovascular individual, ara també específicament en les persones amb diabetis tipus 2.

El coordinador del DAP-cat, Josep Franch Nadal, explica que l’estudi ha detectat importants diferències entre regions: “Nosaltres, com a població mediterrània, formem part de l’estrat de molt baix risc cardiovascular”. Per dur a terme l’estudi s’ha comptat amb el SIDIAP, la base de dades de recerca de l’IDIAPJGol que recull informació de la pràctica clínica en l’Atenció Primària de Catalunya: “Les dades ens han servit per calibrar i verificar els resultats en la nostra població i en altres països amb un nivell de risc similar al nostre”, explica aquest investigador de la USR Barcelona de l’IDIAPJGol i metge de l’Atenció Primària de Barcelona de l’Institut Català de la Salut.