Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

El SIDIAP participa a la xarxa DARWIN EU de l'Agència Europea de Medicaments

La base de dades de l'IDIAPJGol, que inclou informació sobre els registres d'Atenció Primària de Catalunya, ha estat seleccionada per formar part de la nova xarxa DARWIN EU® dedicada a donar suport a la presa de decisions normatives al llarg del cicle de vida dels medicaments.

darwin

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) va posar en marxa, l'any 2022, la Xarxa d'anàlisi de dades i d'interrogació del món real (DARWIN EU®) amb l'objectiu de proporcionar proves del món real per facilitar la presa de decisions reguladores, donar suport a les avaluacions científiques i contribuir a desenvolupar i autoritzar l'ús segur i eficaç dels medicaments a Europa.

En el primer any de la xarxa, l’EMA ha seleccionat 10 socis de dades de diferents països d’Europa per formar part de la DARWIN EU®. Un d’ells és el SIDIAP, la base de dades de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària de Salut Jordi Gol (IDIAPJGol) que inclou informació de la història clínica electrònica de l’Atenció Primària a Catalunya. El SIDIAP conté informació longitudinal pseudo-anonimitzada de més de 7 milions de persones i ja s'ha transformat en un model de dades comú internacional, anomenat OMOP. Aquesta base de dades s'ha utilitzat anteriorment per generar evidència científica en diversos temes, com ara l'ús, la seguretat i l'eficàcia de medicaments i vacunes.

Els quatre primers estudis

La participació del SIDIAP a la xarxa DARWIN EU® ha estat liderada pel grup de recerca Real World Epidemiology de l’IDIAPJGol. Aquest grup també ha liderat el mapeig de la base de dades SIDIAP al model comú de dades d’OMOP i la participació en els quatre primers estudis de la xarxa DARWIN EU®, que són:

  • El primer estudi d'epidemiologia de malalties de DARWIN EU® va investigar la prevalença de càncers de sang rars a cinc països europeus.
  • El segon estudi es va centrar en l'ús de medicaments que contenen valproat i teràpies alternatives entre nenes i dones d'entre 12 i 55 anys, a la llum del potencial d'aquest tipus de medicaments per causar danys als nadons no nascuts.
  • El tercer estudi tenia com a objectiu caracteritzar els patrons de prescripció de 141 antibiòtics de la llista de seguiment de la classificació WHO AWaRe. Els resultats serviran com a evidència addicional en el seguiment de l'ús d'antibiòtics com a part del treball sobre la resistència als antimicrobians i ajudaran a guiar la informació del producte i la revisió de les directrius.
  • El quart estudi és sobre asma greu i els seus resultats finals es preveuen a finals de l'estiu de 2023. Aquest estudi informarà sobre l'avaluació de la seguretat de tots els productes autoritzats o en desenvolupament per al tractament de l'asma greu en adolescents i adults.

Aquests quatre primers estudis comencen a demostrar els beneficis de LA XARXA DARWIN EU®. L'ús d'un model comú de dades, anàlisis estandarditzades i processos àgils permeten un rendiment més ràpid dels estudis, augmentar-ne la capacitat i reduir-ne els costos. El disseny i la realització d'aquests primers estudis també han contribuït a establir seqüències analítiques i processos.

"És un honor haver estat seleccionat com un dels primeres socis de dades per formar part de DARWIN EU®”, afirma Talita Duarte-Salles, investigadora principal del grup de recerca Real World Epidemiology a l'IDIAPJGol. “Això és el resultat de molts anys de treball de l'equip del SIDIAP per proporcionar dades d’alta qualitat per a fins de recerca, així com el treball del nostre equip per mapejar la base de dades SIDIAP al model comú de dades de l’OMOP. DARWIN EU® revolucionarà la manera com utilitzem les dades del món real per a fins reguladors a Europa, proporcionant les eines necessàries per generar proves ràpides i fiables. És molt emocionant formar-ne part".