Com i per què envelleix el nostre equilibri?
L’IDIAPJGol i l’ICS impulsem una recerca pionera a l’estat per conèixer com és el procés d’envelliment del sistema de l’equilibri i els marcadors biològics que hi influeixen. El CAP Maresme ofereix proves per detectar de forma precoç el risc de caigudes a persones d’entre 68 i 71 anys i ajudar-los a prevenir-les.
Les caigudes poden causar lesions que, especialment en el cas de la gent gran, tenen efectes importants en la seva autonomia i qualitat de vida. De vegades també poden tenir conseqüències greus per a la seva salut.
Treballar per la promoció de la salut i per la prevenció de les malalties és un dels eixos vertebradors de l'Atenció Primària. I precisament la prevenció de caigudes és un dels àmbits en què es fa pedagogia quan s'atén a les persones grans a les consultes dels CAP.
En aquest sentit, l'Institut d'Investigació en Atenció Primària de Salut Jordi Gol (IDIAPJGol) i l'Atenció Primària Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut (ICS) impulsem un estudi en el qual les persones participants podran saber de forma precoç si tenen més risc de patir caigudes. Es tracta d'una recerca pionera a l'estat espanyol en estudiar el procés d'envelliment del sistema de l'equilibri en la gent gran i en buscar altres marcadors biològics d'aquest procés.
En què consisteix?
L’estudi EPIBAS se centra en detectar de manera precoç els trastorns de l’equilibri en les persones d’entre 68 i 71 anys de Mataró.
La persona participant és citada a tres visites. En la primera es fan qüestionaris, proves i tests per establir la seva condició física, autonomia i estil de vida. Entre d’altres, es registra l’equilibri sobre una plataforma (posturògraf), la velocitat de marxa o l’estabilitat.
Sis mesos després, se li donen els resultats, un cop valorats cas per cas. Quan s’identifica algun risc de patir caigudes, la persona rep unes taules d’exercicis adaptats a les seves possibilitats per fer a casa i poder millorar aquella condició física que pot provocar la caiguda.
Passat un any i mig, una tercera visita serveix a l’equip investigador per analitzar l’evolució de les persones que, inicialment, presentaven un trastorn en l’equilibri, en un grau o un altre, i si es registra algun canvi al respecte.
A banda de les visites presencials, es fan trucades de seguiment cada dos mesos per conèixer si s’han produït caigudes i estudiar-ne amb més profunditat el motiu.
Tota aquesta informació és la que finalment l’equip creua per poder determinar la hipòtesi de l’estudi en relació amb aquesta detecció precoç del risc de caigudes en persones d’entre 68 i 71 anys.
Amb els resultats d’aquestes proves les persones participants sabran quin és el seu estat al respecte i podran actuar per reduir aquest risc. A més, molts d’aquests resultats queden registrats a La Meva Salut i, en cas que es determini que sigui rellevant pel seguiment de la salut de la persona participant, l’equip sanitari de referència té accés per consultar-los.
Participa
Voleu formar part de l’estudi i comptar amb una valoració personalitzada sobre el risc de patir caigudes? Contacteu pels següents canals:
- Trucar al 93 741 53 38
- Missatge sms o WhatsApp al 634 69 34 35
- Correu electrònic a l’adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
L’estudi està coordinat pel grup de recerca GRIDAES, de la Unitat de Suport a la Recerca Metropolitana Nord de l’IDIAPJGol. En el projecte hi col·laboren la Universidade da Coruña, Aging Research Center Karolinska Institute, Fundació Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol i el TecnoCampus de Mataró, i compta amb finançament dels fons europeus FEDER i del Ministeri d’economia, indústria i competitivitat d’Espanya.