Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Lars Bjerrum: “Hi ha problemes globals que només es poden abordar des de la col·laboració internacional”

Metge de família danès, professor de la Universitat de Copenhaguen i un dels principals experts europeus en resistències bacterianes, Lars Bjerrum s’ha incorporat recentment al Comitè Científic Extern del nostre Institut. Seva va ser una de les conferències durant l’acte d’entrega dels Ajuts a la Recerca en Atenció Primària IDIAPJGol-ICS, en la qual va tractar sobre la projecció internacional de l’IDIAPJGol.

Lars

Bjerrum va remarcar la participació cada cop més gran de l’IDIAPJGol en projectes fora de les nostres fronteres i la importància de seguir creixent en aquest àmbit: “Hi ha problemes globals que només es poden abordar des de la col·laboració internacional. [...]. A més, els grans fons per fer recerca són a Europa i cal preparar-se per poder-hi accedir”. En aquest sentit, va detallar l’evolució de projectes europeus com el Happy Audit i dels més recents Happy Patient i Imagine, en els quals l’IDIAPJGol hi té un rol clau a través del Grup de Recerca en Infeccions en Atenció Primària (GRIP). El grup que lidera Carles Llor ha trobat en la col·laboració amb Bjerrum una via per créixer a través de la internacionalització.

Bjerrum també va apostar per “facilitar la mobilitat dels metges per fer recerca en altres països”, doncs les estades a l’estranger són decisives per establir relacions i desenvolupar projectes internacionals. En la seva ponència també va abordar el seu principal àmbit d’estudi: la lluita contra les resistències bacterianes, per a la qual cal “trencar mites” com el que assegura que sempre cal completar la pauta d’un tractament antibiòtic. “Un tractament llarg provoca més resistència que un de curt. A la llarga és més perjudicial per a la salut, i no hi ha evidències que sostinguin que sigui efectiu una vegada han desaparegut els símptomes”.

IDIAPJgol- Com vas conèixer el nostre institut de recerca?

Lars Bjerrum- Vaig viure un temps a Barcelona i, fa més de 20 anys, hi vaig estar treballant amb un grup de fàrmac-epidemiologia. Com a metge de família, volia conèixer més metges d'aquí. Per això, em vaig posar en contacte amb la presidenta de la CAMFiC (Dolors Forés), qui em va dirigir al coordinador del Grup d'Investigacions Infeccioses, Josep Cots. El vaig conèixer durant una conferència a l'Hospital de Sant Pau, vam anar xerrant i compartint, i així va començar la col·laboració. Precisament, l'última vegada que vaig estar en aquest edifici (la seu central de l’ICS) va ser amb ell. Em va suggerir parlar amb l'ICS perquè implementessin els tests ràpids que estàvem usant a Dinamarca, una eina que per baixar l'ús dels antibiòtics.

Quin va ser el primer projecte de col·laboració amb el nostre institut?

Va ser el Happy Audit, un projecte ambiciós que vam presentar a la Comissió Europea el 2007. Costa molt que Europa t’aprovi un projecte. Vaig dedicar dos mesos a escriure l’aplicació. Al final vam guanyar i ens van donar els diners. Era un projecte on col·laboràvem diferents països, no només Espanya i Dinamarca, sinó també Argentina, Suècia i Noruega. L’objectiu era reduir l’ús dels antibiòtics en la població i vam aconseguir resultats interessants.

Aquest projecte ha tingut continuïtat, oi?

Sí, ara estem desenvolupant el Happy Patient, un nou programa que segueix el mateix objectiu i en el qual col·laboren més països com França. I també estem treballant en el projecte Imagine, que s’allargarà durant tres anys. Són col·laboracions molt fortes i que tindran un gran impacte en l’ús dels antibiòtics en el futur.

Com valores la feina feta des de l’IDIAPJGol?

Molt bona, imprescindible per portar a terme tots aquests projectes. Personalment, m'agrada molt treballar amb metges d’aquí, hi ha un nivell molt alt. La col·laboració internacional és extremadament important i projectes com aquests en són una bona prova.