Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Lucía Carrasco publica "Introducción a los análisis estadísticos en R", la guia per l'estadística en recerca

L’estadística és de vital importància per poder fer un bon anàlisi de dades en qualsevol estudi científic. Afortunadament hi ha moltes eines informàtiques que ajuden a fer certes operacions estadístiques de complexitat. Dintre d’aquests programes cal destacar un programari lliure i de codi obert: el R. Ara la Lucía Amalia Carrasco Ribelles, investigadora predoctoral de l’IDIAP Jordi Gol, i el Javier Marín Morales, investigador postdoctoral associat al departament d'estadística e investigació operativa de la Universitat Politècnica de València (UPV), han escrit un llibre per entendre millor aquest programa: “Introducción a los análisis estadísticos en R”.

EstadisticaR

Hem parlat amb la Lucía per tal de que ens doni algunes de les claus d’aquest llibre i entendre’n bé la utilitat per a fins de recerca. Aquesta “introducció” pretén explicar els conceptes bàsics de l'estadística explicats sempre pensant en l'aplicabilitat i acompanyats contínuament de codi R per a poder posar-los en pràctica. És un llibre fàcil de seguir ja que el focus està posat més en com i quan usar cada concepte o test que en el background teòric que hi ha darrere, sense perdre en cap moment el rigor necessari. “Ens agrada pensar en aquest llibre com si fora una guia pràctica per a l'anàlisi de dades” resumeix la Lucía Carrasco.

No es pot fer recerca sense aplicar estadística en l’anàlisi de dades “ja que permet als investigadors comprendre i interpretar les dades recollides en els estudis clínics i desenvolupar evidència científica” explica la Lucía. En atenció primària qualsevol anàlisis estadística és de vital importància si, tal com comenta l’autora, es volen “identificar factors de risc de desenvolupar determinada malaltia, avaluar l'eficàcia dels tractaments (grup amb el tractament comparat amb un grup placebo), identificar tendències i patrons en el comportament o desenvolupament de malalties, i avaluar la qualitat de les dades recollides”.

Per fer un bon anàlisi de dades es necessita un programa informàtic que ens doni suport tecnològic. En aquest sentit, el programari lliure i de codi obert R és una de les eines més utilitzades pels professionals de recerca. Segons la Lucía Carrasco, “ofereix una àmplia gamma de funcionalitats estadístiques (anàlisis descriptives, de regressió, de variància, de supervivència, etc.) i gràfiques. A més a més, R té una gran quantitat de paquets i llibreries que amplien les seves funcionalitats. El seu ús és molt comú en la investigació per als seus avantatges en termes de flexibilitat, personalització i col·laboració entre investigadors”.

La lectura d’aquest manual ajudarà a que qualsevol investigador en assistència primària pugui treballar amb eficiència l’anàlisi de dades amb el programa R. L’autora enumera les claus perquè un professional investigador hauria de llegir-se aquest llibre. “Al llibre es fa una introducció a les bases estadístiques, incloent-hi conceptes com la probabilitat i els models estadístics, que pot ser útil per a investigadors que no tenen una formació en estadística o que volen refrescar les seves coneixences [...] després pot ser útil per als investigadors que ja sàpiguen fer anàlisis en altres programaris i volen començar a usar R i necessiten orientació. Finalment, pot ser útil per ampliar les possibilitats d'anàlisi de dades, ja que el llibre també inclou informació sobre com usar paquets i llibreries de R més nous i que pot ser útil per als investigadors que ja coneixen tant d'estadística com de R, però volen explorar noves eines i tècniques per a l'anàlisi de dades”.