Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Albert Roso Llorach, doctor del GRIMtra: “Estem orgullosos dels èxits aconseguits i mirem el futur amb bones perspectives”

L’Albert Roso Llorach és un dels nous doctorats de l’IDIAP i un professional que dedica la seva investigació científica a la multimorbiditat. I ho fa formant part d’un grup referent en aquest camp, el Grup GRIMtra, creat a partir de l’antic grup GRENSAP, liderat per la Dra. Concepció Violant. A través de la seva especialitat en bioestadística, el recentment doctorat Albert Roso Llorach ha aconseguit, junt amb els seus companys, grans fites.

Però a més a més, Roso Llorach és autor de més de cinquanta articles i té altres càrrecs dins de l’IDIAP Jordi Gol. Coneguem-lo una mica més.

 Foto Albert rosso

De què tractava la tesi que vas defensar per aconseguir el doctorat i entrar al GRIMtra? Qui t’ha tutoritzat i què ha significat per tu?

La meva tesi tracta sobre l’estudi de l’evolució dels patrons de multimorbiditat, la presència de 2 o més malalties cròniques en una persona, mitjançant diferents tècniques estadístiques i de Machine Learning. Per aquesta tesi vam utilitzar les dades de la cohort poblacional sueca SNAC-K amb més de dotze anys de seguiment.

La meva tesi ha estat dirigida per la Dra Concepció Violan, IP del grup GRIMtra, amb la que hem treballat, braç a braç, des de fa més de deu anys en estudis realitzats amb la base de dades SIDIAP. Personalment, ha estat una experiència molt gratificant que ha culminat tants anys de dedicació i estudi a la multimorbiditat.

 

Ets membre del Grup de Recerca en Impacte de Malalties Cròniques. Què significa per tu? Quina és la feina d’aquest grup?

Per mi formar part del grup ha estat una fita molt important que ha estat coherent amb la meva trajectòria de recerca. Som un grup que fa molts anys que treballem plegats en l’estudi de la Multimorbiditat i en els darrers anys hem obtingut molt reconeixement tant a nivell estatal com internacional.

La meva tesi s’emmarca dintre d’una col·laboració que vam iniciar el 2018, amb la gent del Aging Research Center del Karolinska. Vaig poder treballar-hi amb una estada a Estocolm i la col·laboració ha continuat des de llavors.

Actualment, tenim en marxa 2 projectes FIS en l’àmbit espanyol i un projecte internacional amb el Regne Unit, en concret amb la Universitat d’Exeter, que ens fa estar orgullosos dels èxits aconseguits i mirar el futur amb bones perspectives.

 

Cap a on hauria d’anar encarada la recerca del GRIMtra? Quins objectius es planteja aquest grup?

Amb la meva tesi es culmina un dels capítols que ens va permetre fer un gran pas endavant, esdevenint punters en metodologia de les trajectòries de multimorbiditat. Recentment, hem incorporat dos estudiants predoctorals que ens ajudaran a definir noves trajectòries de multimorbiditat incorporant noves tècniques d’anàlisi i la inclusió de diferents factors que influeixen en l’aparició de la multimorbiditat com la fragilitat, variables genètiques i socioeconòmiques.

 

Formes part de l’IDIAP des de fa més de deu anys. Quines han estat les teves tasques dins de l’organització?

La meva tasca a l’IDIAP va començar de forma molt breu a la USR de Terres de l’Ebre. Però en poc temps vaig aterrar a la Unitat Transversal de Recerca, l’any 2012. Des de llavors, he desenvolupat la meva tasca donant suport estadístic a diferents projectes, principalment en multimorbiditat, però també he participat en projectes de la Unitat d’Estudis del Medicament, d’Hipertensió del Dr. Ernest Vinyoles, etc. i he donat suport metodològic a diversos projectes que s’han dut a terme a l’IDIAPJGol.

Per altra banda, també soc el coordinador de la Xarxa de Suport Estadístic de l’IDIAPJGol (XEST) i coordinador de la Unitat de Formació, que gestiona la cartera de cursos de formació de l’IDIAPJGOL. També soc professor del curs del software estadístic R que oferim en la cartera.

 

 

La feina feta al grup GRIMtra, liderat per la Concepció Violant, és impressionant. Quins resultats heu aconseguit durant aquests anys?

La veritat és que des que vaig aterrar a l’IDIAPJGOL el grup ha fet una tasca incansable. Hem publicat al voltant de 30 articles relacionats amb la multimorbiditat en els darrers deu anys i hem aconseguit múltiples projectes FIS i ara recentment un projecte internacional amb el Regne Unit. Estem molt contents amb tots els èxits assolits.

Des de l’inici el nostre objectiu ha estat sempre estudiar la multimorbiditat i la seva complexitat i poder canviar el paradigma de l’estudi individual de les malalties a l’estudi global de l’individu amb tota la seva càrrega de malaltia. En aquest sentit, estem molt contents d’haver posat la multimorbiditat en el focus d’investigació.

 

Has estat en altres hospitals i institucions. Què significa per tu l’IDIAPJGol dins l’àmbit de la recerca?

Per mi l’IDIAP és un institut excepcional, ja que no existeix pràcticament cap institut amb característiques similars, sent l’Atenció Primària la seva prioritat. La proximitat amb la població i poder treballar amb una base de dades tan única com la del SIDIAP, ens fa referents en molts camps.

En els últims anys hem guanyat molt reconeixement tant a escala nacional com internacional i, havent estat tants anys en la institució, t’adones d’aquest creixement.

Crec que anem en una línia molt bona i que hem de continuar promovent la recerca en l’àmbit de l’Atenció Primària.

 

Quines perspectives tens amb la teva carrera com a investigador?

Ara encara estic reposant la presentació de la meva tesi, però sé que tenim molts projectes en marxa i que això és un punt i seguit.

Tinc moltes perspectives de continuar desenvolupant-me com a investigador postdoc a l’IDIAPJGol, que és com la meva segona casa.

El nostre objectiu sempre serà fer arribar a la població, especialment en l’Àmbit de l’Atenció Primària, els nostres resultats en l’estudi de la multimorbiditat.