Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Les investigadores de l’IDIAP celebren el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència

El passat 11 de febrer es va celebrar el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. Sens dubte, és un bon moment per reivindicar les dones que treballen al l’IDIAP Jordi Gol. Tant les responsables de l’Unitat de Gestió de Projectes, del gabinet tècnic, de l’Àrea de Recursos Corporatius, i sobretot de les nostres investigadores. Totes treballen per la ciència i per a la recerca en l’àmbit de l’atenció primària.

doctor trabajando investigacion medica

Us compartim a continuació algunes dades del 2022 que posen de manifest que, a l’IDIAPJGol, les nostres investigadores són imprescindibles per tirar endavant la investigació científica:

  • 232 dones investigadores dels nostres centres s’han ocupat d’alguns dels nostres projectes, representant el 73% del total d’investigadors.
  • 189 dones són Investigadores Principals o coInvestigadores Principals, el 74% del total de PI i coIP.
  • 189 dones d’un total de 357 investigadors/es són doctorades. Signifiquen el 74%.
  • Dels 37 grups que hi ha a l’organització, 23 estan liderats per dones.

Algunes de les dones investigadores ens han deixat alguns testimonis sobre el que fan i com viuen la seva professió:

  • Anna Berenguera Ossó, PhD i Adjunta de Direcció: “La meva funció principal és promoure i motivar la recerca col·laborativa entre els grups de recerca de l’IDIAPJGol, desenvolupar activitats formatives científiques i promoure la recerca de frontera.
  • Anna Ruiz. PhD de l’USR de la Catalunya Central: “Fem recerca per millorar la qualitat de la pràctica assistencial diària. A més, fer-la t’obre les portes a la docència”
  • Carmen Gallardo, de l’USR de Costa de Ponent: “La investigació em permet estudiar la professió des d’una altra perspectiva, experimentant noves formes de desenvolupar la meva feina formant part d’un grup multidisciplinari consolidat i contribuint així a una millor construcció de la identitat infermera d’AP, des del rigor i l’evidència científica”
  • Clara Flamarich, de l’USR Metropolitana Nord: “En recerca que hi hagi diferents perfils professionals aporta punts de vista diferents. En competència cultural, permet un abordatge amb perspectiva de gènere en casos de migració i sistema sanitari.”
  • Cristina García de l’USR de Lleida: “La recerca en Atenció Primària és investigar per a la salut i la qualitat de la vida de les persones i la comunitat. La investigació fa equip.”
  • Cristina Rey de l’USR Tarragona-Reus: “Les infermeres de l’atenció primària tenim accés a la població en totes les etapes vitals. La nostra recerca la fem en situacions molt properes al dia a dia de la gent, fet que fa que l’impacte i la transferibilitat sigui exitosa”
  • Maribel Fernándes, de l’USR de Barcelona: Fer recerca a l’Atenció Primària és contestar mitjançant el mètode científic; com podem millorar la salut de la població. Cal tenir una visió crítica de l’entorn i mantenir l’interès i la curiositat per la innovació.”
  • Rosa Caballol, USR de Terres de l’Ebre: “La recerca ens dona la perspectiva necessària per prendre les decisions i avançar en la salut de les persones”.
  • Ruth Martí, de l’USR Girona: “La recerca en Atenció Primària és una prioritat per a la nostra població, ara més que mai”