Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Una intervenció des de l’Atenció Primària permet millorar el control dels pacients amb Diabetis Mellitus 2

Un estudi portat a terme per professionals de l’Atenció Primària de l’ICS ha avaluat l’eficàcia d’una intervenció dissenyada per a millorar el control glucèmic de pacients amb Diabetis Mellitus tipus 2 (DM2). L’assaig clínic es va desenvolupar a 11 centres d’Atenció Primària de Barcelona, Girona i Lleida i la intervenció es va realitzar en 225 pacients amb mal control de la glucèmia.

INTEGRA

L’estudi INTEGRA, liderat per professionals del Grup de Recerca Epidemiològica en Diabetis des de l’Atenció Primària (DAP-CAT) de l’IDIAP Jordi Gol, conclou que una intervenció integral multidisciplinària en l’àmbit d’Atenció Primària de Salut millora el control glucèmic de pacients amb Diabetis Mellitus tipus 2 amb mal control de la malaltia. Aquest projecte s’ha realitzat en col·laboració amb el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM), grup liderat pel Dr. Dídac Mauricio i els resultats de l’estudi han estat publicats a la revista Diabetes, Obesity and Metabolism.

L’assaig clínic es va desenvolupar a 11 Centres d’Atenció Primària de les regions sanitàries de Barcelona (Sant Martí de Provençals, Drassanes, Doctor Lluís Sayé -Raval Nord- i Besòs), Girona (Jordi Nadal i Fàbregas -Salt 1- i Can Gibert del Pla) i Lleida (Mollerussa, Tàrrega, Onze de Setembre, Bordeta-Magraners i Balaguer) i la intervenció es va realitzar en 225 pacients diagnosticats de Diabetis Mellitus tipus 2 amb mal control de la glucèmia (HbA1c superior a 9%). Aquesta intervenció incloïa una consulta monogràfica liderada per professionals de medicina i infermeria de l’Atenció Primària així com altres intervencions per millorar l’adherència dels pacients i reduir la inèrcia clínica dels professionals. Prèviament a la realització de la intervenció, es va realitzar un estudi qualitatiu per a dissenyar-la.

Els pacients que van realitzar la intervenció van presentar una reducció dels seus nivells de glucosa en sang (HbA1c) estadísticament significativa respecte al grup control i un percentatge més gran de pacients van obtenir una HbA1c inferior al 8% en el grup d’intervenció (44,8% respecte del 25,5% en el grup control).

Així doncs, l’estudi conclou que una intervenció multidisciplinari que inclou una consulta monogràfica realitzada per professionals d’Atenció Primària orientada a reduir la inèrcia terapèutica pot millorar el control glucèmic de pacients amb Diabetis Mellitus tipus 2 amb mal control glucèmic.

L’estudi és objectiu de la testi doctoral d’Àngels Molló Iniesta, metge de família de l’ABS Tàrrega, una de les investigadores principals de l’estudi INTEGRA i investigadora del Grup de Recerca Epidemiològica en Diabetis des de l’Atenció Primària (DAP-CAT) de l’IDIAP Jordi Gol.

Referència a l’article:

Impact of a multicomponent healthcare intervention on glycaemic control in subjects with poorly controlled type 2 diabetes: The INTEGRA study

Àngels Molló, Bogdan Vlacho, Mònica Gratacòs, Manel Mata-Cases, Esther Rubinat, Anna Berenguera, Jordi Real, Ramon Puig-Treserra, Xavier Cos, Josep Franch-Nadal, Kamlesh Khunti, Dídac Mauricio.