Una intervenció des de l’Atenció Primària permet millorar el control dels pacients amb Diabetis Mellitus 2
Un estudi portat a terme per professionals de l’Atenció Primària de l’ICS ha avaluat l’eficàcia d’una intervenció dissenyada per a millorar el control glucèmic de pacients amb Diabetis Mellitus tipus 2 (DM2). L’assaig clínic es va desenvolupar a 11 centres d’Atenció Primària de Barcelona, Girona i Lleida i la intervenció es va realitzar en 225 pacients amb mal control de la glucèmia.
L’estudi INTEGRA, liderat per professionals del Grup de Recerca Epidemiològica en Diabetis des de l’Atenció Primària (DAP-CAT) de l’IDIAP Jordi Gol, conclou que una intervenció integral multidisciplinària en l’àmbit d’Atenció Primària de Salut millora el control glucèmic de pacients amb Diabetis Mellitus tipus 2 amb mal control de la malaltia. Aquest projecte s’ha realitzat en col·laboració amb el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM), grup liderat pel Dr. Dídac Mauricio i els resultats de l’estudi han estat publicats a la revista Diabetes, Obesity and Metabolism.
L’assaig clínic es va desenvolupar a 11 Centres d’Atenció Primària de les regions sanitàries de Barcelona (Sant Martí de Provençals, Drassanes, Doctor Lluís Sayé -Raval Nord- i Besòs), Girona (Jordi Nadal i Fàbregas -Salt 1- i Can Gibert del Pla) i Lleida (Mollerussa, Tàrrega, Onze de Setembre, Bordeta-Magraners i Balaguer) i la intervenció es va realitzar en 225 pacients diagnosticats de Diabetis Mellitus tipus 2 amb mal control de la glucèmia (HbA1c superior a 9%). Aquesta intervenció incloïa una consulta monogràfica liderada per professionals de medicina i infermeria de l’Atenció Primària així com altres intervencions per millorar l’adherència dels pacients i reduir la inèrcia clínica dels professionals. Prèviament a la realització de la intervenció, es va realitzar un estudi qualitatiu per a dissenyar-la.
Els pacients que van realitzar la intervenció van presentar una reducció dels seus nivells de glucosa en sang (HbA1c) estadísticament significativa respecte al grup control i un percentatge més gran de pacients van obtenir una HbA1c inferior al 8% en el grup d’intervenció (44,8% respecte del 25,5% en el grup control).
Així doncs, l’estudi conclou que una intervenció multidisciplinari que inclou una consulta monogràfica realitzada per professionals d’Atenció Primària orientada a reduir la inèrcia terapèutica pot millorar el control glucèmic de pacients amb Diabetis Mellitus tipus 2 amb mal control glucèmic.
L’estudi és objectiu de la testi doctoral d’Àngels Molló Iniesta, metge de família de l’ABS Tàrrega, una de les investigadores principals de l’estudi INTEGRA i investigadora del Grup de Recerca Epidemiològica en Diabetis des de l’Atenció Primària (DAP-CAT) de l’IDIAP Jordi Gol.
Referència a l’article:
Àngels Molló, Bogdan Vlacho, Mònica Gratacòs, Manel Mata-Cases, Esther Rubinat, Anna Berenguera, Jordi Real, Ramon Puig-Treserra, Xavier Cos, Josep Franch-Nadal, Kamlesh Khunti, Dídac Mauricio.