Investigadores de l’IDIAPJGol estudien el risc de patir esdeveniments trombòtics després de la infecció i de la vacunació contra la COVID-19
L’estudi inclou dades de 2,6 milions de persones vacunades, 174.000 casos de COVID-19 i 4,5 milions de persones de la població general.
Un nou estudi de l’IDIAPJGol compara les taxes d’incidència d’esdeveniments trombòtics després de la vacunació amb Pfizer i AstraZeneca i després de la infecció per COVID-19 amb les taxes observades entre la població general abans de la pandèmia de COVID-19 mitjançant dades procedents de la històrica clínica electrònica d’Atenció Primària de Catalunya.
Esdeveniments de tromboembolisme venós i arterial
En els primers 21 dies després d’una primera dosi de Pfizer, es va observar un nombre lleugerament més elevat de l’esperat en els casos de tromboembolisme venós (TV, un compost d’embòlia pulmonar i trombosi venosa profunda). Concretament, es van observar 313 casos (enfront de 264 esperats). Els casos de TV després d’una segona dosi de Pfizer i després de la primera dosi d’AstraZeneca van ser inferiors o iguals a l’esperat. En canvi, en les persones infectades amb COVID-19, les taxes de TV van ser 10 vegades més altes del que s’esperava (630 casos observats enfront de 61 esperats).
Les taxes de tromboembolisme arterial (TA, un compost d'infart de miocardi i ictus isquèmic) després de la vacunació van ser similars a les taxes esperades per a ambdues vacunes. En canvi, en les persones amb COVID-19 les taxes de TA van ser 10 vegades més altes del que s'esperava (683 casos observats enfront de 165 esperats).
Trombocitopènia
Després de la primera i la segona dosi de Pfizer i de la primera dosi d’AstraZeneca es van observar entre 1.3 i 1.5 més casos de trombocitopènia del que s’esperava. En canvi, entre les persones amb COVID-19, es van observar 5 vegades més casos de trombocitopènia del que s’esperava (2.476 casos enfront de 560 esperats). A més, les persones amb COVID-19 van tenir 12 vegades més casos de TV amb trombocitopènia i 5 vegades més casos de TA amb trombocitopènia del que s’esperava.
L’Elena Roel, una de les principals investigadores de l’estudi, conclou que “els resultats mostren que les vacunes contra la COVID-19 tenen un perfil de seguretat similar. En canvi, les taxes d’esdeveniments trombòtics van ser molt superiors a l’esperat en les persones amb COVID-19”. Per tant, “aquest estudi reforça la importància de la vacunació contra la COVID-19 com a eina cabdal en la prevenció dels efectes adversos de la malaltia de la COVID-19,” destaca la Talita Duarte-Salles, una de les coordinadores de l’estudi.
Referència a l’article:
Thrombosis and thrombocytopenia after vaccination against and infection with SARS-CoV-2 in Catalonia, SpainEdward Burn, Elena Roel, Andrea Pistillo, Sergio Fernández-Bertolín, Maria Aragón, Berta Raventós, Carlen Reyes, Katia Verhamme, Peter Rijnbeek, Xintong Li, Victoria Y. Strauss, Daniel Prieto-Alhambra & Talita Duarte-Salles.