Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Als sis mesos de l’inici de la vacunació contra la Covid-19, van disminuir les desigualtats socials en relació a les infeccions i hospitalitzacions per Covid-19

Un estudi de l’IDIAPJGol analitza possibles desigualtats socials en la vacunació contra la Covid-19 i en les infeccions i hospitalitzacions por Covid-19 en Cataluña. Els resultats mostren menors taxes de vacunació i majors taxes d’infecció i hospitalització en àrees desfavorides de Catalunya en persones més grans de 40 anys.

recurs vacuna covid

Un equip d’investigadores de l’IDIAPJGol ha dut a terme un estudi que analitza l’associació entre l’àrea de privació socioeconòmica i la vacunació i la infecció per Covid-19, abans i després del llançament de la vacuna. A partir de dades d’atenció primària de persones majors de 40 anys residents a zones urbanes de Catalunya, es van estimar les probabilitats de no vacunació (al final de l’estudi), i el risc d’infecció i hospitalització per Covid-19 tres mesos abans i sis mesos després del llançament de la vacuna.

Es van analitzar dades de més de 2.200.000 persones

En total, l’estudi va incloure a 2.297.146 persones. Als sis mesos del llançament de la vacuna, la cobertura vacunal era alta, però es van observar desigualtats socioeconòmiques. Entre les persones residents en les àrees amb menor privació, la cobertura va ser del 84,6%; en canvi, en persones residents en les àrees amb major privació, és a dir, més desfavorides, la cobertura va ser del 76,7%. En analitzar les dades per grups d’edat, es van observar desigualtats en la vacunació únicament entre les persones en edat activa (40-64 anys).

En los meses previs a l’inici de la vacunació, es va observar un gradient socioeconòmic en relació al risc d’infecció i hospitalització per Covid-19, amb majors taxes d’infecció i hospitalització en àrees amb major privació. Als ses mesos de l’inici de la campanya de vacunació, les inequitats en el risc d’infecció per Covid-19 van disminuir en persones de totes les edats. En el cas de les hospitalitzacions, les iniquitats van disminuir només en persones majors de 65 anys.

La principal conclusió de l’estudi és, per tant, que “als sis mesos de l’inicio de la campanya de vacunació contra la Covid-19 van disminuir les desigualtats en relació a les infeccions i hospitalitzacions per COVID-19 a Catalunya”, tal com explica Elena Roel, la primera autora de la publicació. No obstant, “les desigualtats en la vacunació observades en persones en edat activa destaquen la importància de promoure la vacunació en els grups més desfavorits de la població”, tal i com apunta Talita Duarte-Salles, coordinadora de l’estudi.

Referència a l’article:

Socioeconomic inequalities in COVID-19 vaccination and infection among adults living in urban areas of Catalonia, Spain: a population based cohort study

Elena Roel, Berta Raventós, Edward Burn, Andrea Pistillo, Daniel Prieto-Alhambra, Talita Duarte-Salles