Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Els trastorns de conducta alimentària es dupliquen entre les adolescents després del confinament

Un estudi amb dades de més d’un milió de persones d’entre 10 i 24 anys analitza la incidència dels trastorns de conducta alimentària abans, durant i després del confinament per la Covid-19. La incidència d’aquests diagnòstics es duplica entre les noies de 10 a 19 anys després del confinament.

recurs TCA

Un nou estudi de l’IDIAPJGol analitza l’impacte de la pandèmia de Covid-19 en els diagnòstics de trastorns de conducta alimentària (TCA) entre adolescents i joves mitjançant les dades procedents de la històrica clínica electrònica d’Atenció Primària de Catalunya.

Pocs mesos després de l’inici del confinament, diferents veus procedents del sistema educatiu i sanitari van alertar d’un augment dels TCA entre adolescents i joves a Catalunya. Fins a dia d’avui, no es disposaven dades que quantifiquessin aquest possible augment a nivell poblacional a Catalunya.

En aquest estudi es van analitzar dades d’atenció primària de més d’un milió de persones d’entre 10 i 24 anys. Es va calcular la incidència dels diagnòstics de TCA de manera mensual, i es van agrupar en tres períodes: previ al confinament (de gener de 2016 a febrer de 2020), durant el confinament més estricte (de març a juny de 2020) i després del mateix (de juliol de 2020 a desembre de 2021).

Menys incidència durant el confinament, però alt increment entre les noies a partir de juliol de 2020

La incidència dels diagnòstics de TCA va disminuir durant els primers mesos del confinament, però va augmentar de manera substancial de juliol de 2020 a desembre del 2021. “Aquest increment va ser especialment elevat en noies d’entre 10 i 19 anys, entre les quals la incidència d’aquests diagnòstics va duplicar els valors observats abans del confinament. Aquest increment es va observar en tots els nivells socioeconòmics”, ens explica Berta Raventós, la primera autora d’aquesta publicació.

“Aquests resultats són importants perquè mostren l’efecte de la pandèmia de Covid-19 en els diagnòstics de TCA en adolescents i joves a Catalunya. A més, mostren que l’impacte de la pandèmia en els diagnòstics de TCA segueix vigent gairebé dos anys després del seu inici”, ens comenta la Dra Talita Duarte-Salles, coordinadora d’aquest estudi.

Referència a l’article:

Impact of the COVID-19 pandemic on eating disorders diagnoses among adolescents and young adults in Catalonia: a population-based cohort study.

Berta Raventós, Alicia Abellan, Andrea Pistillo, Carlen Reyes, Edward Burn i Talita Duarte-Salles.