Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

“Els col·lectius més vulnerabilitzats han de ser inclosos als processos de participació pública en la recerca”

Un nou article publicat per l’equip de Constanza Jacques, investigadora de l’IDIAPJGol, revela la manca d’inclusió de persones més vulnerabiltzats dins els estudis de recerca participativa en salut, tot i l’augment d’aquests últims.

FotoNoti PRConstanzaJacques

La recerca participativa és un mètode en el qual investigadors/es i diferents sectors de la societat col·laboren per a identificar i comprendre problemàtiques socials o de salut i actuen per a dur a terme un canvi. Es tracta d’un tipus d’investigació l’interès pel qual està en augment. Tot i així, per a obtenir dades d’importància significativa i perquè tingui impacte és rellevant que els col·lectius més marginals hi puguin participar.

Aquest estudi, que analitza diferents posicionaments envers la recerca participativa, es va dur a terme de març a novembre de l’any 2019. Va fer un anàlisi del discurs crític de 21 persones amb experiència a processos de recerca participativa, mitjançant entrevistes en profunditat procedents principalment de l’estat espanyol, i on també es van convidar investigadores de països anglosaxons.

L’article publicat a la revista PLOS ONE mostra que entre els discursos destaquen dos vessants que formen part d’un contínuum , la vessant instrumental de la recerca, que busca ser una eina d’investigació que respon als interessos de les seves institucions i la vessant transformativa, que té la intenció de generar un canvi en les condicions socials de les persones.

FotoNoti fig1constanzamanolibre

No obstant això, cap de les dues vessants implementen estratègies específiques per a aquells col·lectius amb més discriminació social i per tant no totes les parts implicades en els processos de recerca participativa tenen el mateix nivell d’aportació. “Un canvi de la perspectiva vers els beneficis de la participació ciutadana i l’interès públic és necessari per a fer processos de recerca participativa més equitatius en salut considerant les diferències per gènere, classe social, país d’origen, orientació sexual, etc.”, conclou Jacques.