Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

L'ISCIII impulsa a través del CIBER una cohort de 200.000 persones per estudiar i millorar la salut de la població

Josep Basora, director de l'IDIAPJGol, ha representat l'Institut a la reunió del projecte, que suposa una base per implantar, desenvolupar i consolidar la medicina de precisió a Espanya.

Impact cohorte

Un gran equip d'investigadors i representants dels serveis sanitaris de totes les comunitats autònomes s'han reunit aquesta setmana a Alcalá de Henares per posar en comú els avenços del projecte IMPaCT Cohorte, un dels tres programes de la Infraestructura de Medicina de Precisió associada a la Ciència i Tecnologia (IMPaCT).

La infraestructura IMPaCT, impulsada i finançada per l'Institut de Salut Carles III (ISCIII), suposa una base per a la implantació de la Medicina de Precisió al Sistema Nacional de Salut a través d'una estratègia basada en la ciència i la innovació, i consta de tres programes: Medicina predictiva, Medicina genòmica i Ciència de dades. El projecte IMPaCT Cohorte es coordina des de l'àrea d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) del Consorci Centre de Recerca Biomèdica a la Xarxa (CIBER), dependent de l'ISCIII.

La trobada va estar presidida per l'alcalde d'Alcalá de Henares, Javier Rodríguez Palacios, que va inaugurar la jornada amb Cristóbal Belda, director de l'ISCIII; Pilar Gayoso, subdirectora general de Teràpia Cel·lular i Medicina Regenerativa de l'ISCIII; Marina Pollán, Coordinadora d´IMPaCT Cohorte i directora del Centre Nacional d´Epidemiologia de l´ISCIII i del CIBERESP, i Margarita Blázquez, gerent del CIBER.  

El programa de Medicina Predictiva d'IMPaCT té com a objectiu crear una gran cohort poblacional de 200.000 persones. "Volem conèixer el paper dels hàbits, la susceptibilitat genètica i les característiques específiques de la població espanyola i del nostre entorn a l'origen de les principals malalties i problemes de salut", indica Josep Basora, director de l'IDIAPJGol.

Després del primer any del projecte, a les jornades d'Alcalá s'ha posat en comú l'avenç de cadascun dels grups de treball. Entre altres temes, s'han tractat els aspectes tècnics del projecte relacionats amb el disseny, les dimensions de l'exploració basal, el model de gestió de dades, la recollida de mostres, la identificació dels centres IMPaCT a tot el territori i la posada en marxa de l'estudi pilot del projecte, que es desenvoluparà a tres dels centres IMPaCT, a Palma de Mallorca, Madrid i Monzón (Osca).

Un proyecto de todos y para todos 

Per prevenir laparició duna malaltia cal conèixer bé què causa aquesta malaltia. Així, disposar d'informació d'un gran nombre de persones i seguir-les en el temps permetrà predir en un futur els riscos d'emmalaltir individualment, gràcies també als avenços en la genòmica, l'àmbit digital i les TIC, que faciliten aquest enfocament personalitzat.

Col·laboren a IMPaCT Cohorte 21 institucions espanyoles, entre centres d'atenció primària, hospitals i centres de recerca, i l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'estudi preveu comptar amb 50 centres de salut (centres IMPaCT) repartits per tot Espanya, des dels quals es contactarà i monitoritzarà els participants, entre 16 i 79 anys, seleccionats aleatòriament. “La col·laboració de la ciutadania és essencial i confiem que la població espanyola entengui la rellevància del projecte i hi participi si l'anomenen del seu centre de salut”, apunten els coordinadors del projecte.

Paper central dels Serveis Regionals de Salut

Hi ha exemples exitosos en altres països com el Regne Unit, França, Alemanya o els EUA Aquestes cohorts compten amb mostres biològiques, amb informació epidemiològica molt àmplia -incloent-hi factors socials i econòmics- i constitueixen l'eina bàsica per a l'avenç en prevenció personalitzada. Així, IMPaCT Cohorte permetrà fer un salt qualitatiu en la investigació sobre medicina preventiva de precisió a Espanya situant el nostre país al mateix nivell.

LLa creació d'aquesta cohort és un esforç compartit amb tots els serveis regionals de salut de les comunitats autònomes i INGESA (ambdues ciutats autònomes), juntament amb l'INE. A la reunió, a més de l'equip coordinador, hi participen representants dels nodes del projecte de Cantàbria, Euskadi, Galícia, Múrcia, Extremadura, Canàries, Navarra, Balears, Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana, Catalunya, Andalusia, La Rioja, Castella i Lleó, Astúries, Ceuta, Melilla i Madrid.

Dades de gran valor per a la comunitat científica

El projecte recopilarà informació dels participants a través de qüestionaris, exploracions físiques, proves fisiològiques i anàlisi de biomarcadors en mostres biològiques, que es faran a cada centre de salut. Les dades estaran disponibles per desenvolupar altres projectes científics d'interès per a la societat. "IMPaCT Cohorte permetrà a la comunitat científica conèixer millor com prevenir les principals malalties i el deteriorament associat a l'edat, les lesions i la discapacitat", explica Fernando Rodríguez Artalejo, investigador del CIBERESP i Catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Publica de la Universitat Autònoma de Madrid, que també pertany a lequip de coordinació del projecte.

La possibilitat de disposar d‟un registre dinàmic de dades individuals i poblacionals, clíniques, genètiques, epidemiològiques i d‟hàbits de vida, permetrà construir models predictius de malaltia, identificar desigualtats en salut, monitoritzar indicadors clau i avaluar l‟impacte de polítiques sanitàries.