Participem en la creació d’una eina per incorporar la perspectiva de sexe i gènere en els continguts de recerca
Recentment s’ha publicat una eina per integrar la perspectiva de gènere i sexe que està dissenyada per guiar a les persones investigadores a l'hora de considerar la incorporació del sexe i/o el gènere en estudis de ciència bàsica, clínica, de serveis sanitaris i de salut pública. Ha desenvolupat l’eina un grup de treball amb professionals de diferents institucions de recerca de Catalunya, entre els quals la investigadora Constanza Jacques de l’IDIAPJGol.
L’eina està formada per:
- Una llista de preguntes que aborden la integració del sexe/gènere a la recerca.
- Una llista de subpreguntes que permeten il·lustrar cada pregunta amb aspectes concrets.
- Unes aportacions extres amb exemples sobre com incorporar els aspectes de sexe i gènere.
Quan les persones que s’estudien en una recerca es poden diferenciar per sexe, la recerca s'ha de dissenyar i dur a terme de manera que pugui revelar diferències relacionades amb el sexe, encara que no s'esperin inicialment (subjectes humans, cèl·lules humanes, o teixits/cèl·lules/altres animals utilitzats com models de la biologia o fisiologia humana). Quan els subjectes d’estudi es puguin diferenciar per gènere (formats per circumstàncies socials i culturals), la investigació s'hauria de dur a terme des d’aquest nivell de diferenciació i explicació.
Tot i que el gènere és diferent del sexe, és important destacar que el sexe i el gènere interactuen de maneres inesperades. Les experiències de gènere poden afectar la biologia; el sexe i el gènere interactuen per influir en els processos de salut i malaltia al llarg de la vida. Per això en aquesta eina, s’ha utilitzat el terme "sexe/gènere", per servir com a abreviatura de "i/o" en tots els casos. Si la resposta a qualsevol de les preguntes és negativa, una explicació raonable hauria d'informar per què no és possible o rellevant considerar la perspectiva de sexe/gènere.
Pots consultar l’eina en aquest enllaç. A la pàgina web de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) també pots trobar altres recursos relacionats.