L’IDIAPJGol coordina un estudi participatiu sobre l’endometriosi
L’IDIAPJGol, en col·laboració amb l’associació Endo&Cat (afectades per l’endometriosi) i d’altres institucions, està duent a terme un projecte de recerca per explorar les vivències d'endometriosi, el procés de diagnòstic i l’accés als serveis de salut de les dones que viuen amb endometriosi a Catalunya.
L’estudi neix de les necessitats de les afectades d’endometriosi i en el mateix les afectades tenen un rol actiu tant en generar les preguntes i objectius de la recerca, com en la recopilació i anàlisi de les dades. Per a la recerca s’ha emprat el mètode Fotoveu, un mètode de recerca qualitativa en què s’utilitzen tant fotografies que realitzen les pròpies participants com el diàleg grupal, amb l’objectiu final de què hi hagi una incidència a nivell sanitari, social i polític.
En total es duen a terme sis sessions grupals entre el 4 de maig i el 15 de juny. Però se seguirà treballant conjuntament amb les participants durant la difusió dels resultats.
Sobre l’endometriosi
S’estima que l’endometriosi afecta al 10-15% de dones en etapa menstrual però tot i així és una malaltia crònica invisibilitzada tant a nivell social com sanitari. A més, malgrat existeixen alguns indicis, les causes de l’endometriosi són encara desconegudes, pel que l’abordatge de la malaltia sol anar dirigida a la gestió del dolor i altra simptomatologia. D’altra banda, el procés de diagnòstic pot allargar-se uns 9 anys de mitjana, afectant significativament la qualitat de vida de les dones. L’impacte emocional, social, laboral i econòmic de l’endometriosi sol ser significatiu, pel que és necessari treballar amb les afectades per tal d’identificar estratègies per a la promoció de la salut i el benestar. La invisibilització de l’endometriosi, fortament arrelada a inequitats de gènere en salut, ha estat qüestionada per les mateixes afectades, que reclamen la necessitat de potenciar la recerca en aquest àmbit. També, la millora dels serveis i una atenció sociosanitària de caire holístic que tingui en compte l’impacte emocional i social de l’endometriosi.
El projecte està coordinat des de l’IDIAPJGol amb la Laura Medina Perucha com a IP i amb la participació dels grups GRenSSAP i GRASSIR. També hi participen l’Associació d’Afectades d’Endometriosi de Catalunya (Endo&Cat), els centres d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), l’Hospital Clínic de Barcelona i el Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris.