L'IDIAPJGol presenta els reptes i èxits de 25 anys investigant a l'Atenció Primària
Un equip de professionals de l'IDIAPJGol, institut referent a la investigació en Atenció Primària, exposa davant els principals representants del sector la seva trajectòria. L'acte, a la seu de Blanquerna a Madrid, va estar presidit per Cristobal Belda, director general de l'Institut Carlos III; Gonzalo Arévalo, director general de planificació de la investigació i Josep Basora, director de l'IDIAPJGol.
El 26 de maig passat va tenir lloc una jornada de presentació de l'Institut de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) a la seu de Blanquerna, a Madrid. Una quarantena de personalitats del sector de la investigació, la medicina de família i la indústria farmacèutica va acudir a aquest acte amb l'objectiu de donar a conèixer els reptes i èxits aconseguits en els 25 anys d'història de l'institut.
Durant la sessió, diferents responsables de l'IDIAPJGol van donar a conèixer l'Institut. Va obrir la trobada el director, Josep Basora, acompanyat dels responsables de l'Institut de Salut Carlos III, que va exposar la trajectòria de la institució així com els reptes de futur. A continuació, Ernest Vinyoles, coordinador de l'AGICAP, va donar a conèixer aquesta organització dedicada a la gestió i promoció dels assaigs clínics amb fàrmacs. Comprèn tot el territori de Catalunya, i compta amb 340 investigadors acreditats amb experiència en la realització d'assajos clínics.
Després, Boni Bolibar, director científic de l'IDIAPJGol, va exposar la participació de l'IDIAPJGol a la xarxa SCREN i ECRIN i al Programa d'Harmonització Farmacoterapèutica (PHF) del Servei Català de la Salut.
També va haver-hi ocasió de presentar el Real World Lab de l'institut, un living lab amb característiques úniques que aprofita tota la xarxa d'Atenció Primària de Catalunya per oferir serveis de validació, experiència d'usuari, impacte socioeconòmic o co-creació, entre d'altres, per a empreses tecnològiques, start-ups, spin-offs, centres de recerca i inversors respecte a dispositius mèdics, apps i plataformes de salut, IA o qualsevol tecnologia sanitària en desenvolupament o implementació. Ho va presentar David Verde, responsable d'innovació de l'IDIAPJGol.
Per la seva part, Maria Aragón, coordinadora de SIDIAP, va parlar del Sistema d'Informació per al Desenvolupament de la Recerca en Atenció Primària (SIDIAP) i d'altres xarxes col·laboratives Internacionals.
Finalment, Anna Berenguera, coordinadora de la Unitat Transversal de Recerca, va parlar d'aquesta unitat que, a banda de desenvolupar els seus propis estudis, dóna suport als professionals d'Atenció Primària a camps com la investigació qualitativa, l'epidemiologia, les anàlisis estadístiques o les avaluacions econòmiques, entre d'altres.