Concordança entre el Diagnòstic Clínic de Grip en Atenció Primària i els Sistemes de Vigilància Epidemiològica
El grup GAVINA de la USR de Terres de l´Ebre ha publicat un nou article que s'enquadra dins del projecte PREVIGrip i que serveix com a preàmbul de la tesi doctoral d'Elisabet Castro.
En aquest article s'avalua si existeix concordança entre les taxes de casos de diagnòstic clínic i la taxa de casos confirmats per la xarxa de metges sentinella de grip.
Les autoritats sanitàries usen diferents sistemes per a la vigilància de la grip. Les xarxes sentinella donen informació sobre el nombre de casos de grip setmanal en la població vigilada, basant-se en casos confirmats a laboratori. A més, existeix una web pública, DiagnostiCat, que publica el nombre de diagnòstics clínics setmanals al final de la setmana de registre, mentre que la xarxa sentinella publica el seu informe posteriorment. Així, un avantatge d'aquest sistema de vigilància és la publicació primerenca del nombre de casos, que permet major anticipació de cara a la gestió de l'epidèmia anual de grip.
Es van fer servir dades de grip des de la temporada 2010-2011 fins a la temporada 2018-2019.
L'estudi va concloure que existeix concordança entre el diagnòstic clínic i els casos confirmats de grip. Per tant, els casos de diagnòstic clínic registrats a DiagnostiCat podrien ser una bona alternativa a la vigilància tradicional basada en la confirmació de casos.
Article complet: https://www.mdpi.com/1660-4601/19/3/1263
El Grup GAVINA está format per Mª Rosa Dalmau Llorca, Carina Aguilar Martín, Noèlia Carrasco Querol, Zojaina Hernández Rojas, Emma Forcadell Drago, Dolores Rodríguez Cumplido, Elisabet Castro Blanco, Josep Mª Pepió Vilaubí, Alessandra Queiroga Gonçalves, Ermengol Coma Redón i José Fernández Sáez.