El 39,4% de les dones reporta alteracions menstruals des de l’inici de la pandèmia
L’estudi “Equitat i salut menstrual a Espanya” de l’IDIAPJGol analitza les alteracions menstruals durant la Covid19.
Investigadores de l’IDIAPJGol han dut a terme un estudi sobre equitat i salut menstrual pioner a Espanya, finançat per l’Associació Europea de Contracepció i Salut Reproductiva. Aquest estudi té per objectiu estudiar la inequitat i salut menstrual de dones i persones que menstruen d’entre 18 i 55 anys. En aquest marc, entre abril i juliol de 2021 van dur a terme una enquesta en la qual van participar més de 22.000 persones en tot el territori espanyol, a més de 34 entrevistes en profunditat.
Després d’analitzar les respostes de 17.455 dones (96,6%) i persones que menstruen (3,4% no binaries, 0.9% trans), conclouen que un total de 6.871, el 39,4%, ha reportat patir alteracions menstruals des de l’inici de la pandèmia.
Les alteracions reportades van ser: augment del dolor menstrual (12,6%), cicles menstruals més llargs (12,5%), cicles menstruals més curts (10%), sagnats menstruals més abundants (7,2%), no haver menstruat en al menys un cicle menstrual (6,8%), un augment en la durada de la menstruació (6,0%), una disminució de la durada de la menstruació (5,1%), i una disminució del dolor menstrual (2,9%).
Les alteracions menstruals en participants sense un diagnòstic de COVID19 van estar associades a tenir entre 18 i 25 anys i tenir un diagnòstic de miomes o de síndrome d’ovaris poliquístics.
Alteracions menstruals i COVID19
El risc de reportar alteracions menstruals es va trobar que estava associat amb el COVID19 persistent. En les participants amb diagnòstic autorreportat de COVID19, incloent COVID19 persistent, les alteracions menstruals van estar associades a tenir problemes econòmics, una pitjor salut autopercebuda i un diagnòstic d’endometriosis o adenomiosis.
En concret, dues participants de les entrevistes diagnosticades amb COVID19 persistent van explicar haver tingut alteracions menstruals significatives des d’haver tingut els primers símptomes de COVID19.
Segons les participants amb COVID19 persistent, és essencial poder consultar aquestes alteracions a professionals de la salut, i que s’atenguin adequadament. Lligat amb aquest punt, veiem que el 5,1% de les participants no va poder accedir a serveis sanitaris per consultar per alteracions menstruals degut a què no hi havia cites disponibles.
Les investigadores recomanen, entre d’altres, incloure la perspectiva de gènere en la investigació així com les polítiques i pràctiques sociosanitàries. També l’abordatge de la salut menstrual com a signe vital de la salut de les dones i persones que menstruen en la pràctica assistencial.
Aquestes dades poden consultar-se amb més detall en un informe publicat per les investigadores: Alteraciones menstruales durante la pandemia de la COVID19 en España.
Equip de recerca
Laura Medina Perucha (IDIAPJGol), Anna Berenguera Ossó (IDIAPJGol), Tomàs López Jiménez (IDIAPJGol), Constanza Jacques Aviñó (IDIAPJGol), Anna Sofie Holst (Universitat Pompeu Fabra, IDIAPJGol), Cristina Martínez Bueno (Institut Català de la Salut, grup GRASSIR), Jordina Munrós Feliu (Institut Català de la Salut), Carme Valls Llobet (Centro de Análisis y Programas Sanitarios, CAPS), Diana Pinzón Sanabria (SomiArte Taller), i Mercedes Vicente Hernández (Institut Català de la Salut, grup GRASSIR).
Agraïments
Volem agrair a les següents persones i organitzacions el seu recolzament per a la realització de l’estudi: Carmen Revuelta, Ramona Ortiz, Rosa Turbau Valls, Mònica Isidro Albaladejo, Enara Solana Lizarza, Paula Briales Canseco, Lola Hernández, Anna Moleras, Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS), La Caravana Roja, La Vida en Rojo Asociación de Cultura Menstrual, DIM, DIM Protect, CYCLO Menstruación Sostenible, Joventut Barcelona, Aguas de Luna, Xusa Sanz, Cristina Luna, Sylvia de Bejar, Laia Casadevall, Irene Aterido, Celia Cuenca, EndoFem, Judit Pelegrí Alvárez, Blanca Albillos Mingorance, Julia Arquillos Jimenez, Gala Montenegro Nadal, Sílvia Martin Egido, Cristina Morote Muñoz, Marta Boqué Ramon, Anna Solé Valls, Anna Sánchez Benedet, Irene Blanco Alcántara, Frater Nadal, Abel Renuncio, Emilia Bailon, Tania Cero, Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitaria (semFYC), Banc Farmacèutic, La Nau i Ajuntament de Cornellà.