Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Testem unes noves mascaretes FFP2 al Real World Lab

Dins el marc del Real World Lab (RWL), iniciativa de la Comissió d’Innovació de l’IDIAPJGol per validar i testar noves solucions dins el sector de la salut, s’ha desenvolupat un estudi de metodologia qualitativa i quantitativa i un d’avaluació econòmica amb l’objectiu d’ analitzar les diferències entre la mascareta FFP2 Proveil® (desenvolupada pel CSIC i Bionicia i comercialitzada per l’empresa tarragonina Gomà-Camps) i les FFP2 estàndard que s’utilitzen als Centres d’Atenció Primària.

mascaretes

Proveil® és una mascareta amb una capa extremadament prima de nanofibres, amb diàmetres més de deu vegades inferiors que les fibres convencionals, que proporciona una filtració altament efectiva per a partícules petites a l'aire sense que l'eficiència es redueixi amb la humitat, la calor o altres condicions ambientals.

El passat estiu, arrel d’un acord entre Gomà-Camps i l’IDIAPJGol, es va realitzar un estudi amb 50 professionals de la salut del CAP Sant Pere de Reus i 50 dels CAP Manso i Sant Martí de Barcelona.

El disseny del l’estudi va ser elaborat per un equip multidisciplinar de l’IDIAPJGol. Segons la Dra. Anna Berenguera, responsable de la part qualitativa, “l’estudi va permetre explorar les barreres, facilitadors i experiències discursives després de l’ús de cada tipus de mascareta mitjançant entrevistes semi-estructurades individuals”. Les conclusions apunten a què l’experiència amb l’ús de la mascareta FFP2-CSIC 2 és molt bona. Principalment, les persones participants destaquen la comoditat, confortabilitat, adaptabilitat a la cara, la facilitat de respiració i que és més fluida i menys forçada que la resta de mascaretes utilitzades.

Els comentaris d’alguns professionals durant l’assaig van ser “he provat moltíssimes mascaretes en els darrers mesos i aquesta, a més de còmoda i adaptable, m'agrada perquè no treu borrissol” (dona >40 anys, fumadora); o bé “jo pateixo de diferents malalties i aquesta màscara és més còmoda, suau i confortable. Em sento segur i còmode per a la feina sense notar picors ni malestar general com em passa amb altres” (home, >40 anys, comorbiditats).

A l’estudi es van incloure diferents variables sociodemogràfiques, possibles comorbiditats (lesions epidèrmiques, per exemple), així com el confort tèrmic, la dificultat respiratòria, la facilitat de comunicació o la limitació visual, entre d’altres.

Segons la Dra. Diana Puente,  una de les investigadores al càrrec del projecte, “l’anàlisi quantitatiu es va complementar amb l’estudi qualitatiu, reforçant així els resultats que es van obtenir a partir de la quantificació de l’anàlisi dels indicadors i fent que els resultats siguin més rigorosos”.

D’altra banda, un economista de l’IDIAPJGol, Marc Casajuana, comenta que els resultats “ens mostren com amb l’ús d’aquestes mascaretes, sense perdre la seguretat per als professionals, el sistema es podria estalviar diners. A més, en ser reutilitzables permetrien ser més sostenibles”.

Per últim, i com comenta la Dra. Puente i la direcció del centre “volem agrair la participació dels 100 professionals dels CAP de Reus, Manso i Sant Martí que ha permès dur a terme aquest estudi. La seva participació i compromís han estat fonamentals”.

Gomà-Camps és una empresa catalana amb 260 anys d’història que dona feina a 450 persones i té com un dels seus objectius  ser el referent en el sector del paper mitjançant tissú reciclat, la diferenciació i l'excel·lència, garantint un creixement sostenible. La empresa i l’institut esperen poder tornar a col·laborar en el futur en d’altres projectes.