Vall d’Hebron i l’IDIAP Jordi Gol col·laboren per la recerca en malalties cardiovasculars i diabetis
Avui, 30 de novembre, ha tingut lloc una jornada per presentar les principals línies de recerca on col·laboren ambdues institucions en aquest àmbit.
Aquest matí s’ha celebrat una jornada en el marc d’un conveni entre el Vall d’Hebron Recerca i l’IDIAP Jordi Gol per potenciar la col·laboració entre la recerca hospitalària i la recerca en atenció primària. La sessió, centrada especialment en les interaccions en l’àrea de la biologia vascular i metabolisme, estableix el punt de partida d’una aliança estratègica entre ambdues institucions per millorar l’obtenció de dades per a la recerca i aprofitar de manera conjunta l’experiència i coneixement de tots els professionals.
“És un plaer acollir una jornada com aquesta per afavorir la col·laboració entre diferents entitats que ens portin a dur a terme la millor recerca”, ha explicat avui el Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. El Dr. Joan X. Comella, director del Vall d’Hebron Recerca, ha afegit que “aquest acord permet promoure investigació científica d’excel·lència el resultat de la qual contribuirà a resoldre necessitats de salut de la població”. “L’establiment d’un marc de relacions permanent és clau per millorar l’impacte científic, tecnològic i assistencial de les seves activitats tant de Vall d’Hebron com de l’IDIAPJGol”, ha assenyalat per la seva banda el Dr. Josep Basora, director de l’IDIAP Jordi Gol.
L’objectiu de l’acord és aprofitar la qualificació dels recursos humans i materials de Vall d’Hebron, així com el seu prestigi i experiència en la gestió i desenvolupament de projectes de recerca biomèdica i clínica, juntament amb l’experiència i reconegut prestigi de l’IDIAPJGol en el camp de l’atenció primària, així com en la gestió de dades del món real. “A través d’aquesta aliança, cadascuna de les dues institucions aportarà a l’altra el seu coneixement, experiència i capacitats específiques per afavorir la millora institucional mútua i col·laborarem per donar un salt qualitatiu important en la recerca adreçada a la millora de la salut de les persones”, explica la Dra. Fátima Núñez, directora adjunta del Vall d’Hebron Recerca.
La jornada permet generar complicitats entre els i les professionals d'ambdues institucions, necessàries per tirar endavant projectes transversals de major impacte en la salut i la qualitat de vida de les persones. En concret, s’ha centrat en la presentació de les línies de recerca on es puguin trobar sinèrgies en el camp de les malalties cardiovasculars i la diabetis, dos tipus de patologies que requereixen seguiment durant molts anys.
En el cas de les malalties cardiovasculars, per exemple, els pacients tenen episodis aguts que es tracten a l’hospital però, a més, es tracta d’una patologia crònica per a la qual és necessària continuïtat en atenció primària. “Els i les pacients amb insuficiència cardíaca, per exemple, requereixen seguiment al llarg de la seva vida i això genera una gran quantitat d’informació tant a l’hospital com a atenció primària. Treballar en xarxa ajuda a una interacció assistencial fluïda i també a fer una recerca de major qualitat”, raona el Dr. Ignacio Ferreira, cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap del grup de Malalties Cardiovasculars del Vall d’Hebron Recerca.
En relació als projectes sobre diabetis, les línies de recerca de col·laboració se centren sobretot en el control de la retinopatia diabètica. El Dr. Rafael Simó, cap del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Vall d’Hebron i cap del grup de Diabetis i Metabolisme del Vall d’Hebron Recerca, assegura que “treballarem conjuntament per millorar el control metabòlic i les comorbiditats associades a la diabetis i, en concret, hem destacat la importància de la retinopatia diabètica com un predictor de risc cardiovascular”.
Aquesta sessió es considera un punt de partida per a la col·laboració entre ambdues entitats també en altres malalties. A més, i sota el conveni signat, nou grups de recerca de l’IDIAPJGol ja s’han adherit a l’estructura de recerca de Vall d’Hebron: Recerca Cardiovascular; Recerca Epidemiològica en Diabetis a Atenció Primària; Prevenció, diagnòstic i gestió de la fragilitat i el deteriorament funcional, tant físic com cognitiu, en gent gran; Estils de Vida; Malalties Mentals Greus; Recerca en Malalties Infeccioses a Atenció Primària; Assistència Sanitària; Recerca en Malalties Respiratòries a Atenció Primària; Recerca en Malalties Prevalents del Sistema Musculoesquelètic a Atenció Primària.
El conveni permetrà també portar a terme projectes col·laboratius i que els investigadors i investigadores del Vall d’Hebron Recerca i de l’IDIAP Jordi Gol puguin accedir de manera recíproca als serveis de gestió d’assaigs clínics, innovació i gestió de projectes europeus de les dues institucions, així com participar als òrgans de gestió i assessorament en recerca.