Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Tret de sortida a un estudi per analitzar els mecanismes immunopatogènics i l’efecte de la vacunació en persones amb Covid-19 persistent

L’objectiu és identificar biomarcadors i mecanismes immunològics de la Covid-19 persistent i estudiar l’efecte que tenen les vacunes. Participaran 300 persones en set centres repartits per tota Catalunya. L’estudi col·laboratiu és possible gràcies al suport logístic i operatiu de la Fundació Daniel Bravo i a la implicació del col·lectiu d’Afectades i afectats persistents per la Covid-19.

vacuna covid

Investigadores i investigadors de l'Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol),  l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han engegat un nou estudi per entendre els mecanismes immunopatogènics de la COVID persistent i avaluar l’efecte i duració de les vacunes COVID-19 sobre els símptomes.

“La Covid-19 persistent és la nomenclatura que s’ha fet servir per anomenar els casos de pacients amb símptomes de durada superior a les 4 setmanes des de l’inici de la malaltia. La probabilitat de desenvolupar COVID-19 persistent no està relacionada amb la gravetat de la malaltia, però s’estima en fins a un 10% dels pacients.”, explica Anna Berenguera, coordinadora de la recerca per part de l’IDIAPJGol. S’estima, d’altra banda, que els símptomes poden estar presents durant almenys sis mesos.

“El perfil de Covid-19 persistent correspon fonamentalment al d’una dona menor de 45 anys, que durant la infecció no va requerir hospitalització i que conviu amb els símptomes mesos després del contagi”, explica el Dr. Jordi Rello, investigador principal del grup de Recerca Clínica/Innovació en la Pneumònia i Sèpsia (CRIPS) del Vall d’Hebron Institut de Recerca i catedràtic de Medicina de la Universitat Internacional de Catalunya. “Eren joves, estaven sanes i ara, moltes d’elles porten la vida d’una persona d’edat avançada. Per això és tan important insistir en la vacunació dels i les joves”, recalca.

Possibles causes de la COVID-19 persistent

Hi ha diverses hipòtesis sobre les causes de la COVID persistent. Una podria ser que el virus o bé proteïnes del virus persisteixin en determinades zones del cos produint una resposta inflamatòria. Una altra hipòtesis és que es produeixi una resposta inflamatòria molt forta a la infecció que produeixi dany en diferents teixits i també podria ser que es produeixin anticossos autoimmunes que podrien estar atacant diferents teixits del cos. “Necessitem entendre les causes i trobar biomarcadors per a poder buscar tractaments efectius i fer seguiment dels i les pacients i millorar així la seva qualitat de vida” explica la Gemma Moncunill, investigadora principal de l’estudi a ISGlobal.

Efecte de la vacunació en les persones amb COVID-19 persistent

Es creu que les vacunes per a la COVID-19 podrien ajudar a algunes persones amb COVID-19 persistent, disminuint la intensitat dels símptomes. No se sap si totes les vacunes actuals tindrien un potencial efecte beneficiós, quant de temps duraria aquest efecte i quins serien els mecanismes. Aquests poden estar relacionats amb l’eliminació de virus persistents, proteïnes virals, o mitjançant immunomodulació no específica contra el virus.

En un estudi previ col·laboratiu de l’IDIAPJGol, el col·lectiu d’Afectades i afectats persistents per la Covid-19 i l’Institut Català de la Salut, amb més de 2.000 persones, es va definir els perfils clínics de la Covid-19 persistent i la seva relació amb la qualitat de vida.

Ara, en aquest nou estudi engegat el 20 d’octubre, i amb una mostra d’unes 300 persones, s’investigaran els mecanismes immunopatògenics analitzant el perfil d’anticossos enfront el virus, els anticossos autoimmunes, biomarcadors de dany als teixits i l’activació i inflamació immunològica. A més s’avaluarà quin efecte tenen les vacunes contra la COVID-19. Per fer-ho, les persones participants han d’assistir a un dels set centres habilitats per tot el territori on se’ls farà una extracció de sang en diverses visites en el curs dels 2 anys que dura l’estudi.

Aquesta recerca s’està duent a terme en col·laboració amb el col·lectiu d’Afectades i afectats persistents per la Covid-19 a Catalunya i està finançada per la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu.

“Des del el col·lectiu ens felicitem per la participació del col·lectiu en aquest estudi. Entenem que sense recerca i investigació no podrem curar-nos. Sempre hem apostat per la recerca col·laborativa  i aquest estudi és una finestra d’esperança per a molts #covidpersistents”, explica Sílvia Soler, portaveu del col·lectiu.