Un nou projecte de recerca té com a objectiu millorar el tractament de pacients amb càncer de pròstata, mama i pulmó a través de la intel·ligència artificial
L'IDIAPJGol participarà en un programa de recerca amb la col·laboració de 36 socis de 13 països amb l'objectiu de millorar l'atenció als pacients amb càncer de pròstata, mama i pulmó a través de Intel·ligència Artificial (IA).
La Iniciativa de Medicaments Innovadors (IMI), una aliança d'empreses de la Unió Europea i la Federació Europea d'Indústries i Associacions Farmacèutiques (EFPIA), ha anunciat avui el llançament d’OPTIMA (Tractament òptim per a pacients amb tumors sòlids a Europa a través d'intel·ligència artificial), un Programa de recerca públic-privat de 21,3 milions d'euros que buscarà utilitzar la intel·ligència artificial (IA) per millorar l'atenció als pacients amb càncer de pròstata, mama i pulmó. L'objectiu d’OPTIMA és dissenyar, desenvolupar i lliurar la primera plataforma de generació d'evidència i dades oncològics del món real interoperable i compatible amb el reglament de protecció de dades a Europa, per potencialment avançar en el tractament de pacients amb tumors sòlids en els tres càncers.
Per aconseguir aquest ambiciós objectiu, OPTIMA ha reunit 36 socis de 13 països per:
- Establir una plataforma segura de dades de proves a gran escala per al càncer de pròstata, mama i pulmó que inclogui dades del món real de més de 200 milions de persones. Amb un enfocament en la privacitat del pacient, la plataforma complirà amb el RGPD. La plataforma interoperable albergarà conjunts de dades, eines d'anàlisi de dades, eines d'aprenentatge federat, algoritmes d'intel·ligència artificial i eines de suport de decisions electròniques.
- Impulsar la generació de nous coneixements mitjançant el desenvolupament d'anàlisis avançats i models d'intel·ligència artificial per identificar, prioritzar i omplir les principals llacunes de coneixement sobre el càncer de pròstata, mama i pulmó, i proposar recomanacions millorades de guies clíniques.
- Desenvolupar eines de suport a la presa de decisions basades en intel·ligència artificial que puguin emprar-se en registres mèdics electrònics (HCE). Aquestes eines ajudaran els metges a prendre decisions d'atenció basades en les principals guies de pràctica clínica per al càncer de pròstata, mama i pulmó.
Aquestes noves eines i models podrien permetre el processament de dades d'alta dimensió a través de fonts i l'ús d'aprenentatge profund per identificar factors que permetin decisions d'atenció individualitzades en temps real, informant en última instància el tractament personalitzat per a pacients amb tumors sòlids.
El consorci OPTIMA consta de 36 parts interessades públiques i privades multidisciplinàries en els camps clínic, acadèmic, del pacient, regulador, ciències de la informació, legal, ètic i farmacèutic, i està dirigit conjuntament pel Prof. Dr. James N'Dow de l'Associació Europea d'Urologia i la Unitat d'Urologia Acadèmica de la Universitat d'Aberdeen i el Dr. Hagen Krüger, Director Mèdic d'Oncologia, Pfizer Alemanya.
Prof. N'Dow, "L'objectiu principal d’OPTIMA és aprofitar el potencial de la IA per permetre que els professionals de la salut brindin l'atenció personalitzada òptima per a cada pacient individual que viu amb càncer de pròstata, mama i pulmó i les seves famílies. Aquest és un objectiu ambiciós i un que tot el consorci OPTIMA està dedicat a lliurar, basant-se en la diversa base de coneixements i experiència dels membres del nostre consorci. En treballar junts, esperem aconseguir millores significatives en l'atenció del càncer".
Dr. Krüger, "Si bé l'atenció mèdica ha començat a aprofitar la IA per millorar el tractament dels pacients amb càncer, encara hi ha un immens potencial sense explotar per integrar aquestes eines de pròxima generació en els models d'atenció i la presa de decisions. Esperem que OPTIMA sigui un factor clau en el desenvolupament de tractaments personalitzats que reconeguin les necessitats individuals de cada pacient".
Dr. Pierre Meulien, Director Executiu d'IMI, "El projecte OPTIMA reuneix experts d'una àmplia gamma de disciplines i organitzacions. Per tant, està en una bona posició per oferir resultats que podrien accelerar l'ús de la intel·ligència artificial en l'atenció de persones amb càncer".
Dra. Talita Duarte-Salles, IDIAPJGol, "Participarem en el projecte OPTIMA aportant la nostra experiència en recerca oncològica, així com l'accés i anàlisi d'una gran base de dades d'atenció primària a Catalunya. Juntament amb els socis d’OPTIMA, el nostre objectiu és utilitzar dades del món real per generar l'evidència necessària en epidemiologia del càncer que ajudarà a millorar l'atenció del càncer".
Amb la seva formació multidisciplinària diversa, el consorci OPTIMA es troba en una posició única per desenvolupar pràctiques de generació d'evidència d'atenció mèdica per a la incorporació d'evidència del món real en les guies de pràctica clínica (GPC). Si té èxit, OPTIMA també pot ajudar a establir procediments de millors pràctiques per al desenvolupament de GPC que incorporin anàlisi i evidència basats en models d'IA.
OPTIMA està a l'avantguarda de la innovació sanitària a Europa, basant-se en altres projectes IMI (com Ehden, PIONEER i Harmony) que donen suport al European Health Data Space (EHDS), una iniciativa de la Comissió Europea per promoure un millor intercanvi i accés a diferents tipus de dades de salut per donar suport a la prestació d'atenció mèdica i la investigació i les polítiques de salut. Si té èxit, OPTIMA no només podria aportar coneixements i dades a l'EHDS, sinó que també podria informar la política europea sobre el desplegament clínic d'algoritmes d'IA en l'assistència sanitària.
Membres del consorci OPTIMA*:
Abbvie Amgen CH Arttic Innovation Association EISBM Bayer AG CASUS, Helmholtz-Zentrum Dresden - Rossendorf European Association of Urology European Cancer Patient Coalition European Institute of Oncology European Lung Foundation European Organisation for Research and Treatment of Cancer European Respiratory Society |
Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam German Cancer Society GMV Soluciones Globales de Internet SAU Helios Klinikum Emil von Behring Institut de Cancerologie de l’Ouest Institut Universitari d’Investigacio en Atencio Primaria Information Technology for Translational Medicine Ludwig-Maximilians-University Munich Lund University Maastricht University Owkin |
Oxford University Queen Mary University of London Pfizer Roche CH SmartReporting GMBH Tartu Ülikoo The University Court of the University of Aberdeen ttopstart University College London University of Vienna Universita Vita-Salute San Raffaele Uppsala University YDEAL software |
* Socis enumerats en ordre alfabètic
OPTIMA està finançat a través de l'empresa comuna IMI2 i figura en l'acord de subvenció nº 101034347. IMI2 rep suport del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea i de la Federació Europea d'Indústries i Associacions Farmacèutiques (EFPIA). IMI dona suport a projectes de recerca col·laborativa i crea xarxes d'experts industrials i acadèmics per impulsar la innovació farmacèutica a Europa.
Les opinions comunicades a l'interior són les de OPTIMA. Ni l'IMI ni la Unió Europea, EFPIA ni cap soci associat són responsables de l'ús que pugui fer de la informació aquí continguda.