Els resultats de la prova d'oci nocturn a Sitges conclouen que no va haver transmissió de COVID-19
És la principal conclusió d’aquest estudi clínic en què van participar prop de 400 persones. Les conclusions reforcen la confiança de Salut en la reobertura de l’oci nocturn com a un pas més en la normalització.
Els resultats de l’estudi d’oci nocturn per a l’anàlisi de la reobertura de l’oci nocturn que es va fer a Sitges el 20 de maig no mostren transmissibilitat del SARS-CoV-2 en el grup de participants en la prova.
Segons s’ha anunciat avui en roda de premsa en la presentació dels resultats, totes les proves per test d’antigen ràpid (TAR) realitzades van donar negatiu, i en el seguiment, segons registres electrònics de salut, en els 14 dies posteriors a la prova, no s’ha detectat cap infecció per SARS-CoV-2 en el grup de participants.
En aquest estudi clínic, que va tenir lloc en la zona de l’oci nocturn d’un tram del carrer Primer de Maig –conegut popularment com a carrer del Pecat-, van participar un total de 391 persones, entre voluntaris –mes de 300-, treballadors i personal d’organització.
En concret, el 88,2% dels participants (87,7% dels voluntaris) van fer-se el segon TAR als 5-7 dies de la prova i no es va detectar cap resultat positiu. Cal recordar que el dia de l’assaig es va es realitzar un TAR a tots els participants en les hores prèvies, entre les 18h i les 22h.
El sub-director general de Drogodependències del Departament de Salut, Joan Colom, ha fet una valoració “francament positiva” de la prova d’oci nocturn a Sitges, tant pels resultats obtinguts com per la seva organització, desenvolupament i anàlisi. “Ha estat una experiència exitosa, tal i com esperàvem, que ha comptat amb la coparticipació de molts agents implicats, i que reforça la nostra confiança en reobrir, amb la màxima seguretat, un sector que fa molt que està tancat”. “Tothom”, ha afegit Colom, “té interès en tornar gradualment a la normalitat: això també passa per donar passos en aquesta línia, però sent conscients de la complexitat epidemiològica en que encara estem”, ha conclòs.
La regidora de Salut Pública de l’Ajuntament de Sitges, Elisabeth Pérez, ha remarcat que “la idea d’aquesta prova va néixer al novembre del 2020 amb l’objectiu de fer un estudi clínic per ajudar a la reobertura del sector de l’oci nocturn, que ha patit les mesures restrictives de la pandèmia. És un sector que forma part de la identitat de Sitges que genera ocupació a la vila. La valoració que fem de tot el procés és molt positiva”.
Per la seva banda, el representant del sector de l’oci nocturn a Sitges, Damià Orts, també s’ha mostrat molt satisfet dels resultats i de l’experiència. “Mai hem tingut dubtes que el resultat seria bo. Som un sector segur i la prova d’avui ho reflecteix”, ha reblat.
Zona delimitada, control d’accés, 5 locals...
L’edat mitjana dels participants a l’assaig va ser de 37 anys, la meitat dels quals tenia entre 23 i 50 anys. El 44% van ser dones. De l’estudi també es conclou que els voluntaris van romandre en la zona d’oci una mitjana de 177 minuts (mínim 59 i màxim 210).
La zona d’oci nocturn va ser un tram de carrer d'accés restringit i controlat, amb una oferta disponible de 5 locals d’oci nocturn oberts, amb zones interiors i terrasses. Es va delimitar la zona pròxima a l’esdeveniment per separar-la de les àrees d’ús públic i es va tancar el carrer des de les 23h fins a la finalització de l’esdeveniment (les 3h de la matinada). El màxim d’assistència va ser donat per l’aforament del 75% dels locals participants.
Per entrar-hi era obligatori l’ús de la mascareta (FPP2 o quirúrgica) i l’organització va distribuir mascaretes quirúrgiques per garantir que fossin d'un sol ús. Es permetia el consum de begudes tant a l’interior dels locals com a les terrasses. També es va disposar de gel hidroalcohòlic per desinfectar-se les mans.
La iniciativa ha estat impulsada per l'Ajuntament de Sitges i els departaments de Salut i d’Interior de la Generalitat de Catalunya; l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol); l'Associació d'Establiments d’Oci Nocturn de Sitges, i la Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn (FECALON). També va comptar amb el suport del Gremi d’Hostaleria de Sitges.