Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Investigadors de IBIMA, el Districte Sanitari Màlaga-Guadalhorce i la RedIAPP mostren l'eficàcia de les intervencions psicològiques i educatives a través d'internet en la prevenció de la depressió

L'estudi, en què han participat un total de 10.000 persones de 11 països, ha estat publicat a la revista científica ‘Clinical Psychology Review’.

INTERNET ibima

 Un equip d'investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Màlaga (IBIMA), pertanyents a la Xarxa d'Investigació en Prevenció i Promoció de la Salut (RedIAPP), han coordinat un estudi en el qual van combinar els resultats de 21 assaigs que van incloure un total de 10.134 pacients de 11 països diferents, amb una representació de totes les edats. Aquest grup, al seu torn, forma part de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) i desenvolupa la seva activitat en el Districte Sanitari Màlaga-Guadalhorce.

En aquest metanàlisi - un tipus d'estudi que combina els resultats d'un conjunt de assaigs- la majoria dels programes preventius avaluats incorporaven intervencions psicològiques i educatives a través de dispositius connectats a internet, com telèfons mòbils, tauletes o ordinadors. Els programes que aplicaven més interacció (p.e. sol·licitant a l'pacient que respongués a algunes tasques) van ser més efectius que els que es limitaven a enviar consells. En conjunt, tots aquests programes preventius aplicats a través de les noves tecnologies van evitar l'inici d'un 37% de nous episodis de depressió.

Juan Ángel Bellón, investigador responsable de el grup 'Salut Mental, Serveis i Atenció Primària (SAMSERAP)' de IBIMA i coordinador de l'Àrea de Salut Mental de la redIAPP, ha destacat que "una troballa molt interessant és que no es van produir diferències significatives d'efectivitat entre els programes a través d'internet els usuaris rebien algun tipus de suport o seguiment per professionals de la salut mental i aquells que no tenien aquest suport, és a dir, de programes guiats enfront dels acte-guiats, respectivament ".

El mateix Bellón, que a més és metge de família de el Centre de Salut d' 'El Pal' a la capital malaguenya i professor de el departament de Salut Pública i Psiquiatria de la Universitat de Màlaga (UMA), ha subratllat que aquest estudi és "molt important si tenim en compte que a Espanya s'acumulen 2 milions i mig de depressions en un any, sent un milió casos de depressió de nova aparició ". A més, la naturalesa d'aquest estudi busca incidir en un aspecte com la prevenció de la depressió, una cosa que en paraules de l'coordinador de l'estudi "en certa mesura podríem parlar de 'vacunes contra la depressió', és a dir, d'intervencions que eviten que la depressió s'iniciï ".

En aquest sentit, ha esmentat que si aquest tipus de programes preventius de la depressió s'implantessin de forma massiva a la població, es podrien evitar fins a 400.000 noves depressions anuals a nivell nacional, el que comportaria "un gran impacte positiu en termes sanitaris a l'millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies, així com en termes econòmics a l'tractar-se d'una patologia que afecta població en edat laboral, alhora que suposar menys despesa per al sistema sanitari ", ha matisat.

D'altra banda, aquest estudi es posa en alça en un moment en què el mercat de dispositius tecnològics com els smartphone o les tauletes estan a l'abast de la majoria de la població; cosa que s'ha vist incrementat durant l'últim any com a conseqüència dels canvis d'hàbits, a causa de l'actual crisi sanitària per la COVID-19, on s'han incrementat les interaccions socials a través de noves tecnologies. A més de l'IBIMA, la REDIAPP i el ISCIII, en aquest meta-anàlisi també han participat la Universitat Loyola (campus de Sevilla), l'Institut d'Investigació Sanitària d'Aragó i la Universitat d'Amsterdam.

En aquests moments el grup de recerca de IBIMA 'Salut Mental, Serveis i Atenció Primària (SAMSERAP) coordina un assaig clínic nou completament, diferent als altres 21 assaigs inclosos en aquest metanàlisi, esperant que tothom qui hagi de participar dirigint-se a la web https://epdwork.org/, descarregant l'aplicació mòbil disponible "epDWrok" a través d'Android o Apple.