Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

L’IDIAPJGol impulsa l’E-SPERANZA COVID: un assaig clínic independent sobre la Covid-19 persistent

L’E-SPERANZA COVID és un assaig clínic independent que avaluarà l’efectivitat del Montelukast, un medicament ja comercialitzat utilitzat en persones amb asma. L’assaig,un estudi independent, s’ha presentat a diverses convocatòries en cerca de finançament, i opta també pel finançament extern. L’assaig clínic està dirigit pel metge de família del Centre d’Atenció Primària El Pla de Sant Feliu de Llobregat de la Direcció d’Atenció Primària Costa Ponent de l’Institut Català de la Salut, i investigador de l’IDIAPJGol Francisco Mera Cordero.

pexels oles kanebckuu 127873

 

L’investigador de la Fundació Institut Universitari per a la recerca a l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina i metge de família de l’ICS Francisco Mera Cordero lidera l’assaig clínic que avaluarà l’eficàcia del medicament Montelukast en el tractament de la dispnea en la COVID-19 Persistent.

L’assaig clínic porta el nom de E-SPERANZA COVID en motiu a la primera pacient que va ser tractada amb el fàrmac Montelukast. Es va observar una millora de laclínica respiratòria, un dels símptomes més invalidants de la Covid-19 persistent.

Un nou camp d’investigació

El Dr. Mera destaca la importància de fer recerca en aquest àmbit, ja que “en tractar-se d’una nova entitat clínica, es disposa de poca informació publicada en revistes científiques, i també es desconeix el nombre de pacients que podrien estar afectats”. A més a més, actualment no es disposa de cap tractament per a la Covid-19 persistent.

Es tracta d’un assaig clínic aleatoritzat per avaluar l’eficàcia del montelukast enfront de placebo en la millora de la qualitat de vida associada a la simptomatologia respiratòria lleu-moderada en individus ambCovid-19  persistent.  L’assaig inclourà 284 individus majors de 18  anys, atesos en els centres d’atenció primària, amb Covid-19 agut lleu-moderat (sense pneumònia ni ingrés hospitalari)  però en els que la sensació de falta d’aire persisteix al cap de 4 setmanes de l’inici.

L’estudi inclou també determinacions de marcadors biològics per detectar potencials identificadors de millor resposta, a més d’ampliar el coneixement actual de la malaltia.

 

 

L’assaig clínic E-SPERANZA Covid-19 és un estudi independent, per tant necessita fons per a poder-se executar. Per tota persona interessada, es poden fer donatius a través de la plataforma EPIDEMIXS.

La Covid-19 persistent

Aquest assaig suposa una oportunitat de millora directa en la qualitat de vida de tot el col·lectiu de persones afectades per Covid-19 persistent, que s’estima que és al voltant del 10% de les persones que han patit Covid-19. La Covid-19 persistent, ja reconeguda com a síndrome pel Ministerio de Sanidad, suposa per qui la pateix dispnea a mínims esforços amb menor capacitat d’exercici, tos, cefalea, artràlgies, febrícula, dolor abdominal, astènia i símptomes cutanis. Com a tal, aquesta malaltia pot ser molt incapacitant.

El Dr. Francisco Mera és optimista davant l’assaig: “Suposem que més d’un 40% de les pacients trobaran millora amb Montelukast. Dins de l’assaig clínic es farà una caracterització de la Covid-19 des dels àmbits immunològic, microbiològic i neurològic gràcies a la participació de l’Hospital de Bellvitge. Uns resultats positius suposarien obtenir un tractament amb evidència científica reflectida per un assaig clínica, un millor abordatge de la malaltia, amb protocols i guies clíniques basades en evidència científica. També seria una  millora en l’acompanyament de les persones afectades i un llamp d’esperança”.