Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Un estudi al maresme diagnostica una comunicació desigual entre infermeres i immigrants de llarga durada

L’article s’ha publicat amb el títol ‘Intercultural Communication between Long-Stay Immigrants and Catalan Primary Care Nurses: A Qualitative Approach to Rebalancing Power’ i liderat per Francesc Ramos-Roure i Maria Feijoo-Cid des de l’USR Metropolitana Nord.

49162582788 f2a4f9aa6d o

Foto: Ariadna Creus i Àngel García / Banc d'imatges Infermeres COIB

Es tracta d’un dels pocs estudis existents des del punt de vista dels immigrants de llarga estada. L’estudi ha detectat una bretxa entre les preferències dels pacients immigrants de llarga durada i les seves experiències amb la comunicació intercultural. La metodologia emprada ha estat de focus grup i entrevistes en profunditat, amb una selecció intencionada dels participants entre pacient de l’Atenció Primària del Maresme, amb una mostra de persones provinents de 8 països diferents.

Després de l’anàlisi qualitativa de les dades recopilades, es conclou que als immigrants de llarga estada els agradaria una comunicació amb les infermeres més propera i amb intercanvis més humanitzats i humanitzants: “amb maneres educades i respectuoses”, percebent així signes d’una relació de cures asimètrica. Les persones amb experiències de comunicació negatives van mirar de justificar els comportaments de les professionals amb l’accés gratuït al sistema sanitari.

L’equip investigador suggereix que per eliminar l’asimetria en la relació infermera-pacient i assolir una comunicació intercultural eficaç cal un procés d’autoreflexió, sensibilització i compromís, tant en l’àmbit personal com en l’institucional. La formació a les infermeres en comunicació intercultural centrada en la persona ajudaria a millorar aquesta relació desigual.