Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Publicació de l’estudi ‘Clinico-epidemiological characteristics of men and women with a new diagnosis of Chronic Obstructive Pulmonary Disease: a database (SIDIAP) study’ a la revista científica BMC Pulmonary Medicine

L’estudi es fruit de la beca SIDIAP (IDIAP Jordi Gol) guanyada pel Grup de Recerca l’any 2017 i que permetia tenira ccés a variables registrades a l’eCAP de més de 5,5milions d’usuaris d’Atenció Primària de l’ICS. 

2021 02 19 13 32 19

 

Els doctors lleidatans, Josep Montserrat, cap d’estudis de la Unitat Docent MAFiC Lleida; Maite Castañ ,metgessa al CAP de l’Eixample, Marta Ortega, coordinadora de la USRLleida-ICS i investigadora de l’IDIAP; Miquel Alsedà, epidemiòleg i investigador de l’IRBLleida; Ferran Barbé, cap de Pneumologia de HUAV; Josep Ramon Marsal, investigador de la Unitat d'Epidemiologia Cardiovascular de Vall d’Hebron i Pere Godoy, Cap del Servei de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública i investigador de l’IRBLleida, han publicat l’estudi Clinico-epidemiologicalcharacteristics of men and womenwith a new diagnosis of ChronicObstructivePulmonaryDisease: a database (SIDIAP) study’ a la revista científica BMC Pulmonary Medicine.

 

En aquest cas, els investigadors van voler determinar si existien diferències clínico-epidemiològiques, de comorbiditats associades, i de paràmetres analítics i biomèdics entre els pacients diagnosticats de MPOC a Primària pel fet de ser home o dona.

 

Es va dissenyar un estudi transversal a partir de la bigdata (SIDIAP) durant el període comprés entre gener del 2012 i desembre del 2017. Es van revisarles variables d’eCAP de 5.800.000 usuaris procedents d’un total de 279 Centres d’Atenció Primària d’arreu de Catalunya i van recollir-se aquelles variables d’interès d’entre els usuaris que complien els criteris d’inclusió. D’una mostra inicial de 800 mil persones, només el 3%eren pacients diagnosticats de MPOC, dels quals un 22,9% eren dones. Els factors de risc més freqüentment associats a les dones van ser les bronquiectàsies (ORa=20,5), l’edat superior a 71 anys (ORa=18,8),el cor pulmonale (ORa=5,2) i el càncer de pulmó (ORa=3,6). L’estudi va determinar que homes i dones comparteixen comorbiditats similars (hàbit tabàquic, consum d’alcohol, càncer de pulmó, bronquiectàsies, corpulmonale, síndrome d’apnea obstrutiva del son (OSAS), cardiopatia isquémica, osteoporosi, sd depressiva, HTA, DM2, malaltia renal crónica, anèmia, fibril.lació auricular) però es diferencien en què la força d’associació és diferent en cadascun dels dos grups. En aquest cas, les dones resulten ser més susceptibles als efectes nocius del tabac i presenten,alhora, una proporció més elevada de bronquiectàsies i de OSAS.

Conéixer la distribució i la força d’associació de cada comorbitat i factor de risc en els homes i dones diagnosticats de MPOC permet tenir una informació adicional a la pràctica clínica diària a l’hora d’identificar aquells pacients amb major sospita de patir una MPOC.

Podeu llegir la publicació sencera en aquest enllaç.