Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Resultats positius en la prova pilot d'Esperança Covid per tractar la covid persistent

Es defineix com COVID-19 persistent a la presentació de símptomes de durada superior a 4 setmanes des de l’inici de la malaltia de COVID-19. La seva presentació, que no està relacionada amb la gravetat de la fase aguda, s’estima que pot afectar un 10% de pacients. Els símptomes més freqüents són dispnea, tos, astènia, cefalea, i dolor abdominal entre altres. Aquests pacients són habitualment atesos a l’atenció primària.

pexels cottonbro 3923156

Actualment no es disposa de cap tractament per la COVID-19 persistent.

El montelukast és un fàrmac ja comercialitzat, indicat en el tractament de l’asma lleu-moderada no controlada, i en l’asma induït per l’esforç.

Basant-se en la plausibilitat biològica del benefici del montelukast en la reducció del procés inflamatori produït en la infecció per SARS-CoV-2, Francisco Mera Cordero, metge de família de l’EAP El Pla, va tractar empíricament (medicament no aprovat amb aquesta nova indicació) individus amb aquesta patologia. La prova pilot es va fer en 12 pacients durant 14 dies. Els resultats obtinguts van ser positius en quant a millora clínica respiratòria, un dels símptomes més invalidants, així com altre simptomatologia.

Arrel d’aquesta experiència, amb el suport de la Unitat de Suport a la Recerca (USR) de la DAP Costa Ponent, referents de farmàcia de la SAP Baix Llobregat Centre i la Unitat d’Estudi del Medicament de l’IDIAP Jordi Gol, es va iniciar el juny l’elaboració del protocol del projecte E-SPERANÇA-COVID-19.

L’E-SPERANÇA-COVID19 és un assaig clínic Fase III, aleatori i doble cec per avaluar l'eficàcia del montelukast enfront del placebo en la millora de la qualitat de vida associada als símptomes respiratoris en pacients amb COVID-19 persistent. L’assaig està pendent de ser avaluat per l’Agencia Española del Medicamento y Productos Sanitarios (AEMPS). Es preveu poder iniciar l’estudi el segon trimestre de 2021.