Miguel Ángel Muñoz protagonista del #ICSfluencers
Miguel Ángel Muñoz, responsable de la Unitat de Suport a la Recerca en Atenció Primària de l'ICS-IDIAP Jordi Gol a Barcelona, ha protagonitzat el #ICSfluencers durant la setmana pasada. Durant la semana s’han tractat temes de la seva tasca, buscant els lates motivs més profunds com la curiositat humana o el mètode científic. Per al Miguel Ángel és gairebé una “obligació moral dels professionals de medicina i infermeria –com a científics que som– fer-nos preguntes i mirar de respondre-les amb el mètode i amb la major rigorositat possible”.
Què podem fer per predir si una població concreta desenvoluparà una malaltia?, o què podem fer per evitar que una població que té una malaltia mori abans que una altra? Tot i que la recerca pugui semblar quelcom molt llunyà del nostre abast, el Miguel Ángel ens explica que és tan senzill com agafar el telèfon, trucar a la USR i plantejar la pregunta, dubte o hipòtesi que se’ns hagi generat. A partir d’aquí, la deriven al professional o especialista que més hi entén del tema i al grup a qui millor escaigui. Actualment tenen nou grups de recerca estructurats segons la temàtica; per exemple, diabetis, temes cardiovasculars, fragilitat i gent gran, aparell locomotor, malalties infeccioses, estils de vida, cures en salut, trastorns mentals… Segons el Miguel Ángel és equivocat pensar que la recerca que es fa des d’atenció primària només respon a preguntes socials perquè, si bé és cert que no es fa recerca “de laboratori”, sí que es col·labora “amb” els Instituts de recerca hospitalaris i amb les Universitats.
El Miguel Ángel ens explica que per a ell la recerca és com el do d’un artista; s’hi neix. Des dels inicis de la seva carrera com a metge sempre es feia moltes preguntes però, en aquell moment. encara no sabia com respondre-les. Per a ell, van ser els seus tutors de residència els qui li van inocular “el virus de la curiositat, la recerca i del mètode”. I, de llavors ençà, l’ha dut fins aquí. Actualment, està treballant en el món de la prevenció cardiovascular i les desigualtats socials en salut: què pot produir-les? què es pot fer des d'atenció primària per reduir-les?
Per a ell la recerca en si mateixa és un procés molt satisfactori d’ençà que comença; és a dir, des del plantejament de la pregunta fins a la redacció del document final amb tots els resultats i conclusions. Per tot això, el Miguel Ángel ha sigut reconegut amb el Premi a la Trajectòria Investigadora a l’Atenció Primària de l'ICS d’enguany, un premi que, per a ell, no és només per la seva feina com a investigador, sinó per la seva tasca de coordinar i facilitar que d’altres puguin fer recerca.
També podeu consultar la crònica sencera de la setmana.