Fem recerca per la salut de les persones

Qui som imatge capçalera

El metge de les persones

Jordi Gol i Gurina (1924-1985), metge de persones com li agradava dir-se i sentir-se, fou un home de pensament i d’acció. Apassionat per la vida, no va defugir cap noble compromís en el treball i en la comprensió del fet humà global, i més concretament de cada ésser. Clínic i humanista format en el rigor científic i acadèmic. Va exercir el seu ofici de metge a la capçalera del malalt, amb generositat i estimat fins al darrer minut de la seva vida.

D’esperit inquiet i personalitat abassegadora, va promoure i endegar un gran debat sanitari en què els projectes s’enriquien amb la seva lúcida i constant autocrítica, la il·lusió compartida i el planteig honest d’objectius ambiciosos i alhora realitzables.

Nascut en un món paternalista va ensenyar-nos a ser autònoms, en un temps individualista i estret. Ens va encomanar solidaritat i entusiasme.

Profundament fidel al nostre país i a la medicina del nostre segle, investigador nat, compromès en la salut dels éssers i dels pobles, lluitador incansable per un món més just i més en pau, ens va deixar amb el pes específic del seu mestratge i el testimoni inefable dels homes lúcids que cerquen amb coratge la veritat.

El seu treball obert, encarat cap a amplis horitzons, és per a nosaltres una gran responsabilitat, així com una prova de fidelitat envers ell mateix i el nostre país.

Trets rellevants de la seva trajectòria professional:

  • Llicenciat en Medicina a la UB, 1949.
  • Metge de zona de la Seguretat Social des de 1961.
  • Cap de Servei de Medicina Interna de l’Hospital de la Creu Roja de Barcelona 1970-1975.
  • Vocal de la Junta de Govern de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i de Balears 1972-1980.
  • Vocal de la Junta Directiva i coordinador de la secció "La Salut" del 10è Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, 1976.
  • Vocal de la Junta Directiva del Col·legi de Metges de Barcelona 1977-1980.
  • President del Comitè d’Informació i Documentació Sanitàries de l’ACMCB 1979-1985.
  • President del Comitè d’experts “Metge de capçalera” i del Comitè d’experts “Centre de Salut Integral” (GAPS) del Col·legi de Metges de Barcelona 1977-1980.
  • President de la Comissió per a l’HCAP del Departament de Sanitat i Seguretat Social (1981-1982) i de la Comissió per a la implantació de l’HCAP del Departament de Sanitat i Seguretat Social 1984-1985.
  • Professor eventual de la UB, UAB, Facultat de Teologia de Sant Cugat, Universitat Catalana d’Estiu de Prada, IES, ICESB, Unitat docent de Medicina Familiar i Comunitària, Escola Superior d’Assistents Socials, Càtedra de Gerontologia d’ISPA, Escola d’Infermeria Sta. Madrona.

 

Etiquetes: Recerca