Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

El llegat d’un metge humanista

Aquest 2024 és l'Any Jordi Gol i Gurina, que commemora el naixement d'aquest metge excepcional que dóna nom al nostre centre, i que va ser un referent en el desenvolupament de l'atenció primària al nostre país. El director de l'IDIAPJGol, Josep Basora, destaca la seva “capacitat per avançar-se al seu temps, incorporant una visió humanista a la medicina.”

jordi gol congres metges biolegs llengua catalana

El 2024 és un any especial per a la comunitat mèdica i per al nostre Institut, ja que s’hi commemora el centenari del naixement d’un dels personatges més destacats de la història de la medicina catalana. Parlem del Dr. Jordi Gol i Gurina. Metge, humanista i ferm defensor de l’Atenció Primària de Salut. El nostre centre porta amb orgull el seu nom i d’aquesta manera l’identifica amb la recerca orientada a la millora de la salut de les persones, amb un abordatge social, compromès i multidisciplinari.

Malgrat que Gol i Gurina no va fer mai d’investigador, sempre va exercir la professió a partir de l’evidència científica, a la qual va incorporar una mirada humana. La seva definició de la salut com “una manera de viure autònoma, solidària i joiosa”, que es va aprovar al Xè Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, de l’any 1976, sintetitza la seva visió del que ha de ser l’atenció sanitària, que no només s’ha de centrar en guarir malalties, sinó en garantir el benestar de la persona i el seu ple desenvolupament individual.

Nascut el 22 d’agost de 1924, Jordi Gol i Gurina va marcar un precedent per a moltes generacions posteriors de metges i d’altres professionals de la salut, no només pel seus coneixements clínics, sinó també pel seu abordatge global de la salut, que no només tenia en compte aspectes purament fisiològics, sinó també emocionals, socials i espirituals. Va defensar una medicina centrada en la persona, que posava èmfasi en la prevenció, la promoció de la salut i la relació personal entre el metge i el pacient.

Visió avantguardista

La seva influència ha estat fonamental en la reforma de l’Atenció Primària de Salut a Catalunya i al conjunt de l’Estat. Amb una visió avantguardista, va promoure la creació de equips multidisciplinaris, integrant metges de família, infermeres, treballadors socials i altres professionals de la salut per oferir una atenció més completa i coordinada. Avui dia, aquest model es considera un referent internacional en l’organització del primer nivell assistencial.

El Dr. Gol i Gurina va ser pioner en abordar qüestions que han estat essencials en la concepció moderna de l’atenció sanitària: la relació entre el professional de la salut i el malalt, la introducció del consentiment informat en la pràctica clínica, la dignificació de la mort i les cures pal·liatives, entre d’altres.

A més, Gol va destacar com a educador i mentor. Va dedicar una part de la seva carrera a la formació de nous metges, inculcant-los valors ètics i humanitaris que considerava indispensables en la pràctica assistencial. Molts dels seus alumnes han seguit els seus passos i han continuat difonent la seva visió de la medicina al llarg dels anys.

Exemple de civisme

A més de la seva tasca professional, Jordi Gol i Gurina va ser un defensor dels drets humans i va promoure els valors democràtics durant la dictadura. La seva integritat i coherència el van convertir en un exemple de civisme i de responsabilitat social.

Durant aquest any 2024, es duran a terme diverses activitats per commemorar els cent anys del naixement d’aquest metge modèlic. L’efemèride ha estat impulsada pel Col·legi de Metges de Barcelona, i l’IDIAPJGol participa en l’organització dels actes de celebració, que es duran a terme durant tot l’any. Aquesta iniciativa també l’ha adoptat el Departament de Salut i la Generalitat de Catalunya, que l'ha inclòs en la relació de commemoracions oficials d'aquest any.

Els comissaris de l’Any Jordi Gol i Gurina són el vicepresident del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, Jaume Sellarès, i el director de l’IDIAPJGol, Josep Basora, que destaca d’aquest pioner de l’Atenció Primària la seva “capacitat per avançar-se al seu temps, incorporant una visió humanista a la medicina, que situa la persona en el centre del sistema.” Basora se sent orgullós que l’Institut que dirigeix porti el nom d’un metge tan excepcional com Jordi Gol i Gurina i remarca que la celebració del centenari del seu naixement “ens brinda l’oportunitat de recordar i celebrar la vida i l’obra d’un metge excepcional, que va deixar una empremta indeleble en la medicina catalana i en la societat en general.”