Research to improve people's health

0
0
0
s2smodern

L’IDIAPJGol encetarà tres projectes de recerca relacionats amb el coronavirus gràcies al finançament d’una convocatòria extraordinària

L’IDIAPJGol ha rebut finançament de la convocatòria extraordinària impulsada per la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (DGRIS) amb la col·laboració d’AQuAS i Biocat, adreçada als centres d’Iriscat, per a recerca en coronavirus.

abstract art blur bright 373543

 

  • Dos dels projectes estan centrats en la resposta immunitària dels professionals sanitaris en primera línia contra el coronavirus. Aquests dos projectes es realitzaran en col·laboració amb l’IGTP i la xarxa assistencial de l’ICS a l’Àrea Metropolitana Nord.  
  • Cal sumar-hi un tercer projecte que tindrà per objectiu caracteritzar i predir les complicacions davant la pandèmia de Covid-19 a partir de l’integració de diferents fonts de dades i el seu mapeig a un model internacional de dades.

 

Tres nous projectes per fer front al SARS-CoV-2 i a la malaltia que causa, la COVID-19, començaran de manera imminent a l’IDIAPJGol. Ho faran amb el finançament obtingut a la convocatòria extraordinària impulsada per la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (DGRIS) amb la col·laboració d’AQuAS i Biocat, adreçada als centres d’Iriscat, per a recerca en coronavirus.

Un dels projectes, liderat per Pere Torán i Concepció Violan de l’IDIAPJGol, estudiarà la resposta immunitària en professionals sanitaris infectats per SARS-CoV-2 per poder entendre la infecció en una àrea determinada, identificar individus amb una bona resposta immunològica i estudiar la immunitat adquirida. L’altre, coordinat per Boni Bolíbar i Talita Duarte-Salles, amb participació de l’ICS, comprèn dos estudis que a través de l’anàlisi massiu de dades permetran fer una caracterització i establir models predictius de complicacions en pacients afectats per la Covid-19.

A més, l’IDIAPJGol també col·laborarà en un tercer projecte liderat per Pere-Joan Cardona, investigador de l’IGTP. És un assaig clínic amb la vacuna RUTI de la tuberculosi per tal d’enfortir el sistema immune dels professionals sanitaris en risc d’infectar-se amb SARS-Cov-2. La convocatòria ha finançat un total de 19 projectes.

 

Optimitzar la gestió de recursos humans en base a l’estudi de la immunitat adquirida

El projecte vol descriure un conjunt de professionals sanitaris exposats a SARS-CoV-2 mitjançant la mesura de característiques serològiques i immunològiques que permeten distingir els portadors simptomàtics dels asimptomàtics. El lideren els investigadors de l’IDIAP Jordi Gol, centre adscrit a l’IGTP, els doctors Pere Torán i Concepció Violan.

A més, l’estudi vol identificar el temps que dura la immunitat contra SARS-CoV-2, la durada de l'estat del portador asimptomàtic i els factors predictius relacionats amb l’estat del portador asimptomàtic. També busca definir un algoritme per identificar l'estat del portador i la resposta immune (semiquantitiva), a partir dels resultats obtinguts en l’estudi de les mostres dels individus estudiats. Per últim, el projecte vol identificar les proteïnes líquides en la fase inicial de la Covid-19 i que poden servir com a biomarcadors o traçadors de la progressió i severitat de la malaltia, en col·laboració amb el grup de recerca d’Evasió Immunitària i Vacunes (VIRIEVAC) d’IrsiCaixa, liderat per la Dra. Julia Garcia-Prado.

Els resultats contribuiran a l’optimització de la gestió dels recursos humans amb criteris sòlids per a la seguretat dels professionals i pacients, reforçant així el sistema sanitari per afrontar la pandèmia i les noves onades de malaltia previstes. Per això és clau la col·laboració en aquest projecte entre centres de recerca i assistencials de la Direcció d’Atenció Primària Metropolitana Nord juntament amb l’assistència hospitalària, amb l’Hospital Germans Trias i Pujol com a partner, a través de la Dra. Eva Martínez Cáceres, que permetrà una visió global i real de la situació.

 

Caracterització i desenvolupament de models predictius de complicacions en pacients amb Covid-19

Aquest projecte està format per dos estudis que, a través d’establir models predictius de casos greus d'infecció vírica, permetran classificar els pacients amb Covid-19 per gestionar-los adequadament, avaluant la necessitat de que el malalt vagi a l’hospital o es quedi a casa, i les condicions necessàries per al seu tractament. El lideraran els investigadors de l’IDIAPJGol, Boni Bolibar i Talita Duarte-Salles.

El primer estudi es va fer virtualment durant 4 dies molt intensos en col·laboració amb diverses bases de dades internacionals i ha estudiat el comportament d’infeccions víriques similars que hi ha hagut en el passat com ara la grip: s’han descrit les característiques de les persones amb complicacions de la grip, s’han valorat els predictors de resultats adversos entre els pacients hospitalitzats amb pneumònies virals, s’han generat algoritmes per identificar els pacients amb més risc de complicacions i/o morbimortalitat, i s’ha avaluat la seguretat dels tractaments utilitzats per a un ús potencial en el Covid-19.

El segon estudi vol descriure les característiques de les persones amb Covid-19 a Catalunya, així com desenvolupar models predictius de les complicacions del Covid-19 fent servir els mètodes i resultats obtinguts en el primer estudi. Per això, es farà la integració de la informació que tenim dels pacients infectats amb Covid-19 a Catalunya, la transformació de la nova informació a un model de dades internacional i després de contrastar les nostres dades amb altres bases de dades d’altres països, s’elaboraran uns criteris pronòstic aplicables a les polítiques de control de pandèmia del Covid-19 al nostre país.

 

Una vacuna ja provada i segura per enfortir la resposta immunitària

L’estudi busca estimular la immunitat innata dels professionals sanitaris per impedir així que la seva possible infecció per SARS-Cov-2 es compliqui. Es farà amb la vacuna  RUTI, que està en desenvolupament pel tractament de la tuberculosi i està feta a partir de fragments del bacteri que causa aquesta malaltia. Aquesta vacuna està desenvolupada per l’empresa catalana Archivel Farma a partir d’un descobriment del Dr. Pere-Joan Cardona, investigador principal d’aquest projecte, i actualment es troba en assajos clínics molt avançats.

L’assaig clínic que es finançarà amb aquesta convocatòria es farà sobre 300 professionals sanitaris amb resultat negatiu del test pel SARS-Cov-2 i que tinguin un alt risc de contagi. Tindrà una durada aproximada de 6 mesos i la selecció dels professionals sanitaris es farà amb l’Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol), que és col·laborador del projecte.