Research to improve people's health

0
0
0
s2smodern

El Departament de Salut rep la distinció de 4 estrelles i l’especial reconeixement d’excel·lència com a EIP on AHA Reference Site Catalonia

La Fundació TIC Salut Social coordina el RS Catalonia integrat per l'IDIAPJGol, Eurecat i la Universitat de Barcelona.

eip on aha partner plus 300x185

La European Innovation Partnership in Active and Healthy Ageing (EIP on AHA) és una iniciativa impulsada da per la Comissió Europea per impulsar la innovació i la transformació digital en l’àmbit de l’envelliment actiu i saludable. Els Reference Sites són ecosistemes per generar sinergies i treball en xarxa posant el focus en el desenvolupament de solucions creatives i aplicables en la millora de vida i salut de persones grans. Aquestes solucions poden ser escalades i replicades a l’espai de la UE.

Els Sites es composen per regions o ciutats i queden articulats per hospitals, centres assistencials o organitzacions de l’àmbit social i/o sanitari que treballen i fomenten l’envelliment actiu. Són motors i exemples que ofereixen casos d’ús concrets sobre l’impacte positiu en aquests assumptes. A la convocatoria de 2019 per esdevenir Reference Site, “77 organitzacions regionals i locals han rebut aquest estatus […] amb el compromís de les organitzacions regionals d’invertir en innovació aplicada a l’envelliment actiu i la seva posterior transferència de coneixement i escalabilitat a l’espai europeu” (Comissió Europea, 2019).

El Departament de Salut revalida la seva candidatura com a Reference Site Catalonia, coordinat per la Fundació TIC Salut Social i integrat per IDIAPJGol -en representació de la recerca aplicada a l’Atenció Primària per part de l’Institut Català de la Salut, entre d’altres-, Eurecat -com a centre tecnològic-, i la Universitat de Barcelona –com a centre d’ensenyament superior i recerca.

Suposa una hub que engloba i representa al Govern català, Atenció Primària, Atenció Hospitalària, el món de la recerca i el teixit empresarial compromès amb el desenvolupament tecnològic i innovador en termes de salut i benestar social tot oferint un model d’atenció personalitzada i centrada en la persona. Els seus membres són molt actius en les àrees de la cura de malalties associades a l’envelliment com riscos cardiovasculars, càncer, malalties metabòliques i neurodegeneratives, salut mental i prevenció a través de dieta i nutrició, entre altres.  “El RS Catalonia representa un model de treball en xarxa aplicat a l’envelliment actiu i saludable que implica i interpel·la diferents grups d’interès compromesos amb l’exploració i impuls de nous paradigmes de relació, sostenible i escalable, contextualitzat dins el nostre sector d’activitat i de l’actual societat digital. Al mateix temps encaixa amb valors compartits com són l’equitat, la qualitat i la seguretat de les dades”.

D’aquesta manera, el RS Catalonia ha rebut la distinció màxima com a tal de 4 estrelles. A més -juntament amb les regions de Dinamarca meridional, Euskadi, Andalusia, HANNN i Escòcia- ha rebut el reconeixement especial d’excel·lència per la seva tasca i recorregut en matèria d’envelliment actiu al temps que ha estimulat un creixement econòmic sostenible. Durant l’etapa anterior, el RS Catalonia estava coordinat per AQuAS, qui ha cedit aquest rol a la fundació TIC Salut Social per a la present convocatòria. Com a RS Catalonia es compleix el repte gradual d’envelliment de la seva població: amb 2031 com a horitzó, la població superior a 65 anys serà de 1,8 milions; i un 23% de la població total. Al 2051 està estimada en 2,4 milions, el 30,8% sobre el total. (IDESCAT, 2014).

D’altra banda i en l’àmbit català,  la municipalitat de Badalona també ha assolit el reconeixement com a RS i com afirma Pilar Otermin, gerent del BSA com a centre coordinador, “rebre aquest reconeixement de la Comissió Europea ens encoratja a continuar avançant per innovar en el model d’envelliment actiu i saludable de Badalona. Badalona Serveis Assistencials (BSA) és una organització sanitària i social integrada que aposta per aquest model que articula la participació de tot l’ecosistema i que permet fer front d’una manera propera i efectiva els reptes de ciutat respecte a l’envelliment”. I afegeix que “el col·lectiu de gent gran necessita una atenció preferent per part de les institucions públiques. És un repte que hem de fer front plegats. A més, és molt important consolidar les bases d’un model d’envelliment actiu i saludable per a les futures generacions”.  El batlle d’aquest municipi complementa la valoració sobre aquesta distinció fent incís en que “és un orgull com alcalde poder recollir una distinció tan destacada de la Comissió Europea a la nostra ciutat. Aquest reconeixement farà que Badalona sigui una ciutat de referència en envelliment actiu i saludable per altres ciutats o per altres països i ampliar les nostres relacions i projectes en aquest àmbit. Sens dubte, el mèrit és de totes les entitats, associacions del tercer sector, institucions de recerca, empreses i departaments municipals que es preocupen, i molt, en millorar la qualitat de vida de la nostra gent gran. La ciutat us dona les gràcies per la vostra feina”.

Finalment, des de la Fundació TIC Salut remarquem la importància dels Reference Sites com a motors de gestió pel canvi i un lloc on intercanviar coneixement i crear noves sinergies de treball per oferir a la societat els fruits del treball realitzat. Més enllà de les distincions i puntuacions concretes obtingudes, volem felicitar a totes les regions europees per la seva evolució i feina realitzada en el context dels EIP on AHA Reference Sites.