Research to improve people's health

0
0
0
s2smodern

La investigadora Laura Medina rep una beca de la European Society of Contraception and Reproductive Health

La Laura Medina Perucha, col·laboradora de l’IDIAPJGol en el projecte ISAAC de la Marató de TV3, ha rebut una beca que permetrà obrir una línia de recerca molt interessant a l’Institut sobre salut i pobresa menstrual.

beca laura medina ESC

El projecte reconegut estudiarà la salut i pobresa menstrual, que fa referència a les barreres econòmiques, socials, culturals i polítiques per a l’accés als productes menstruals, l’educació i la salut menstrual, en persones joves que menstruen a l’àrea metropolitana de Barcelona. La investigació sobre salut menstrual és encara escassa i està associada a l’accés a la informació precisa sobre la menstruació, productes menstruals i instal·lacions de rentat net i segur. Però una bona salut menstrual també ha d’incloure l’abordatge de tabús relacionats amb la menstruació, l’estigma i la discriminació relacionades amb la menstruació. La promoció de la salut menstrual és clau per assolir l’equitat de gènere i promoure la salut de les persones que menstruen. Així mateix, s’ha suggerit que la salut menstrual s’ha d’incorporar com a signe vital i dins dels programes de salut sexual i reproductiva.

Els moviments dirigits pels activistes han augmentat la consciència sobre els costos dels productes menstruals i les pràctiques socioculturals i les concepcions sobre la menstruació que tenen un impacte negatiu en la salut i el benestar de les persones que menstruen. Aquests moviments pretenen promoure la “cultura menstrual” per desmitificar el cicle menstrual, des d’una perspectiva feminista i sociocultural. Aquests moviments i alguns professionals de la salut a Espanya ja suggereixen la consciència corporal i el coneixement sobre el cicle menstrual com a eines per a la promoció de la salut.

Malgrat els moviments socials per promoure la cultura menstrual i reduir els impostos sobre productes menstruals en els darrers anys, la salut menstrual a Espanya continua sent ignorada. Això es reflecteix en les estratègies de salut pública nacionals i regionals, en què la salut menstrual mai està present. També s’han passat per alt les barreres socials, culturals, financeres i polítiques per promoure la salut menstrual, combatre l’estigma i la discriminació i eliminar la pobresa.

Ara, la Laura Medina, juntament amb l’Anna Berenguera de l’IDIAPJGol, tindrà l’oportunitat d’estudiar aquesta matèria.

Enhorabona pel reconeixement a la teva feina!