Research to improve people's health

0
0
0
s2smodern

Les sessions d’educació sexual impartides per professionals de l’atenció primària són eficaces per augmentar el coneixement de les infeccions de transmissió sexual en adolescents

Un estudi realitzat en tres instituts del Raval Nord busca avaluar l’impacte d’una intervenció a l’aula dirigida per professionals sanitaris en el coneixement de les infeccions de transmissió sexual

CAPLluisSaye dispensari dispensari

 

Professionals de l’Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària (IDIAPJGol) han portat a terme un estudi per avaluar l’impacte d’una intervenció sobre els coneixements relacionats amb les infeccions de transmissió sexual i els serveis sanitaris disponibles en adolescents escolaritzats al barri del Raval Nord (Barcelona).

Les infeccions de transmissió sexual (ITS) han incrementat la seva incidència a Europa en els darrers 15 anys coincidint amb un augment de les pràctiques sexuals de risc i amb la disminució de l’edat d’inici de les relacions sexuals. Actualment, les ITS afecten de manera notable a la població jove, immigrant i homes que tenen sexe amb homes. Aquestes ITS poden presentar complicacions i augmentar el risc de contagi del virus de la immunodeficiència humana (VIH).

En l’adolescència, la sexualitat ocupa un lloc important tant en la forma de relacionar-se amb els altres com en la construcció de la identitat. Les conductes de risc són freqüents quan els adolescents inicien les primeres relacions sexuals, fent-los especialment vulnerables a les ITS i als embarassos no desitjats. En aquest context, professionals de l’atenció primària del CAP Doctor Lluís Sayé han dut a terme la recerca recolzats per l’IDIAPJGol.

Només un 32,4% dels adolescents fa servir sempre preservatiu

Per a l’estudi es van realitzar enquestes a més de 200 alumnes de tres centres del Raval Nord majors de 14 anys. Els participants van ser alumnes de tercer i quart d’ESO i de primer i segon de Batxillerat. Entre les variables estudiades es va incloure l’ús del preservatiu, l’inici de relacions sexuals, el consum d’alcohol i altres drogues i el coneixement dels serveis sanitaris i de les ITS. Les enquestes es van dur a terme abans i després de la intervenció per part dels professionals d’atenció primària a l’aula. Aquestes intervencions comptaven amb tres unitats didàctiques: conductes de risc i formes de contagi; símptomes, coneixement i tractament de les ITS i ús de serveis sanitaris.

La mitjana d’edat dels adolescents que van participar a l’estudi va ser de 15,4 anys i el 79,6% procedia de fora d’Europa. Del total, el 30,3% havia iniciat relacions sexuals i només el 32,4% va manifestar utilitzar sempre el preservatiu. Pel que fa al coneixement de les ITS, el VIH és la més coneguda (59,8%), però la resta són pràcticament desconegudes (després de la intervenció, va augmentar especialment el coneixement de malalties com la sífilis o la gonorrea). La percepció del risc és menor en el cas dels homes, però la percepció global va augmentar tant per a homes com per a dones després de la intervenció, així com el coneixement dels serveis sanitaris i de les ITS.

Els investigadors confirmen l’eficàcia de l’educació sexual

La principal conclusió de l’estudi és que hi ha un dèficit de coneixements entorn de les ITS en els adolescents, però que aquest risc és corregible amb una intervenció a l’aula per part d’equips d’atenció primària. Per tant, realitzar educació sexual als adolescents als seus centres d’estudis, aportant informació però també induint al diàleg en petits grups en relació amb casos i situacions pràctiques, seguint les recomanacions de la Organització Mundial de la Salut (OMS), s’ha comprovat efectiu per l’equip investigador.

Entre les conclusions de l’estudi, els investigadors també apunten que les intervencions d’educació sexual s’haurien de fer sota la perspectiva de gènere i cultura, no segons el curs escolar, ja que en les respostes es van trobar diferències significatives en funció del sexe i del país de procedència.

Article complet publicat a la revista Metas de Enfermería.

---

Nota de premsa - Nota de prensa