Research to improve people's health

0
0
0
s2smodern

Investigar l’historial de trastorns afectius de les dones embarassades és rellevant per prevenir la prematuritat

Les mares de nadons prematurs tenen una mitjana d’edat més elevada i presenten majors índex de tabaquisme, d’abús d’alcohol, menor temps entre embarassos i menor nivell socioeconòmic. A més, l’ús de medicaments antipsicòtics durant l’embaràs té una associació significativa amb el part prematur.

Embarassades

 

Un estudi liderat per investigadors de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAPJGol), mostra una associació entre la història prèvia de trastorns afectius materns i el part prematur. En aquest estudi, pioner a Espanya, s’ha analitzat informació de més de 100.000 dones embarassades ateses als centres d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut.

Prevenció des de l’Atenció Primària

La depressió és el trastorn mental més freqüent en les dones i pot alterar el curs de l’embaràs, afectar al fetus i al nounat. Històricament, els hàbits generals i les condicions físiques de la dona han rebut més atenció en avaluar la salut durant l’embaràs. Aquest estudi demostra ara que, pel que fa a evitar el part prematur i les seves conseqüències, investigar l’historial de trastorns afectius i l’entorn psicosocial de la dona embarassada és de gran rellevància considerant les situacions d’estrès que poden afectar el curs de l’embaràs.

Els investigadors de l’IDIAPJGol recomanen que aquesta exploració es dugui a terme en un entorn de confiança en el marc de la relació metge-pacient en Atenció Primària, i que inclogui una revisió exhaustiva dels seus antecedents clínics, entre ells la informació sobre factors psicosocials com la que ja està disponible en molts dispositius d’Atenció Primària.

Factors de risc per a la prematuritat

Segons els resultats de l’estudi, les mares de nadons prematurs tenen una mitjana d’edat més elevada i presenten majors índex de tabaquisme, d’abús d’alcohol, menor temps entre embarassos i menor nivell socioeconòmic. Però els investigadors de l’IDIAPJGol també han pogut relacionar la prematuritat amb antecedents previs de trastorns afectius, per estrès i dissociatius i de conducta alimentària.

Durant l’embaràs el part prematur s’ha associat a la ingesta d’antipsicòtics, IECAS i trastorns mentals per l’abús d’alcohol; sent l’associació amb els trastorns per estrès i dissociatius quasi significativa (p=0,51). Amb l’anàlisi de les dades disponibles, no s’ha pogut provar la relació dels trastorns afectius durant l’embaràs i la prematuritat en el part.

La prevalença de trastorns afectius durant l’embaràs va ser del 3,5%, però en el cas dels parts prematurs aquesta xifra ascendia fins al 4,29%. Segons la investigadora principal, Arantxa Aliaga, la prevalença de trastorns afectius descoberta ha estat menor de l’esperada, probablement degut a que la recollida de dades s’ha basat en el registre informatitzat d’històries clíniques d’Atenció Primària, amb infradiagnòstic d’aquest tipus de trastorns.

L’article científic íntegre publicat pels investigadors es pot consultar aquí.

Nota de premsa - Nota de prensa