Investigamos para la salud de las personas

0
0
0
s2smodern

El projecte MIND/COVID estudia l’impacte de la pandèmia a nivell de salut mental en col·lectius especialment exposats

La magnitud de la pandèmia de la malaltia COVID-19, tant en termes sanitaris com per les enormes conseqüències socials i econòmiques, fa preveure un impacte rellevant —i probablement durador—, en termes de patiment psicològic i d’augment dels trastorns mentals en la població general i, especialment, en alguns grups particularment exposats a les seves repercussions.

mind covid

En aquest marc sorgeix el projecte MIND/COVID amb l’objectiu d’investigar sobre l’impacte psicològic de la pandèmia COVID19 a Espanya. Concretament, s’estudiarà de forma prospectiva la salut mental dels treballadors sanitaris, dels malalts COVID19 i de contactes estrets, dels nens i adolescents, així com una mostra de població general espanyola. 

El projecte MIND/COVID està liderat per l’epidemiòleg  Dr. Jordi Alonso, de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). Hi participa l’IDIAPJGol com a institució referent de la recerca en atenció primària, sent l’investigador principal el Dr. Enric Aragonès, metge de família. També hi estan involucrades altres nombroses institucions sanitàries i de recerca de Catalunya, Madrid, el País Basc, València, Castella i Lleó i Andalusia. És un dels projectes aprovats i finançats per l'Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) del Ministerio de Ciencia y Tecnología en la convocatòria específica de projectes de recerca sobre COVID19.

En l’àmbit concret de l’atenció primària s’investiga sobre l’efecte de l’epidèmia en els treballadors sanitaris dels diferents estaments professionals (administratius, auxiliars, infermeres, metgesses...) i també sobre l’important contingent de pacients amb COVID19 i els seus contactes estrets que han estat sotmesos a quarantena i vigilància, i que han rebut atenció mèdica des de l’atenció primària.

Aquesta investigació epidemiològica ens donarà informació valuosa per quantificar i comprendre l’impacte psicològic de la situació i per preveure les necessitats de salut mental en la població i, sobre tot, en els col·lectius especialment exposats. Aquest coneixement permetrà planificar respostes i intervencions adequades i estimar els recursos necessaris a curt i mitjà termini.