Investigamos para la salud de las personas

0
0
0
s2smodern

El Grup EPIVAC de Tarragona publica un article sobre la pneumònia pneumocòccica a la prestigiosa revista Lung

La revista científica Lung ha publicat en el seu número d'aquest mes de juny un article original del Grup de Recerca EPIVAC de Tarragona titulat “Incidence and Risk of Pneumococcal Pneumonia in Adults With Distinct Underlying Medical Conditions: A Population-Based Study”.

pneumonia

L'estudi, liderat per Angel Vila i Olga Ochoa com a co-investigadors principals des de la Unitat de Suport a la Recerca de la Direcció d'Atenció Primària ICS “Camp de Tarragona”, ha comptat també amb la col·laboració d'Eva Satué, Cinta de Diego, Imma Hospital i Jordi Bladé (DAP Camp de Tarragona), així com de Leonardo Esteban, Núria Chamorro i Frederic Gómez (Hospital Joan XXIII), Xavier Raga (Hospital Santa Tecla), Angel Vila-Rovira i María Aragón (IDIAP Jordi Gol).

Es tracta d'un estudi de cohorts de base poblacional que va incloure 2.025.730 persones majors de 50 anys de tota Catalunya i que va investigar la incidència de pneumònia pneumocòccica hospitalitzada en persones amb i sense condicions mèdiques específiques subjacents, avaluant la influència d’aquestes condicions en el risc de desenvolupar pneumònia.

Com a resultats principals, la taxa d'incidència global de pneumònia pneumocòccica hospitalitzada va ser de 82,8 casos per cada 100.000 persones-any. Les màximes incidències (per 100.000 persones-any) van aparèixer entre les persones amb neoplàsia hematològica (837,4), immunodeficiència (709,2), infecció per VIH (474,7), malaltia renal greu (407,5) i malaltia pulmonar/respiratòria crònica (305,7). En les anàlisis multivariables, a part de l'augment de l'edat, la infecció per VIH (Hazard Ratio [HR] 6,78), neoplàsia hematològica (HR 6,30), pneumònia prèvia de qualsevol etiologia (HR 5,27), immunodeficiència (HR 4,57) i malaltia pulmonar/respiratòria crònica (HR 2,89 ) van ser les condicions més fortament associades a un augment del risc. La vacunació contra el pneumococ no va sorgir associada a un risc reduït en la nostra població d'estudi (ni PPsV23 ni PCV13). Les dades subratllen la necessitat de millors estratègies de prevenció en aquestes persones.

> Consulta l'article <