Investigamos para la salud de las personas

0
0
0
s2smodern

Prop de 3.000 pacients participaran en un estudi per reduir la prescripció innecessària d’antibiòtics als Centres d’Atenció Primària de Barcelona

Professionals d’atenció primària de 20 centres de l’Institut Català de la Salut (ICS) de Barcelona portaran a terme un estudi amb 2.940 pacients per avaluar l’efectivitat de diferents estratègies amb l’objectiu de reduir el consum d’antibiòtics en una de les patologies més freqüents: la tos.

 

 

exploracio CAP Roger 2019

Segons dades de la Unió Europea, l’any 2050 podrien morir 10 milions de persones per infeccions que ja no es podran tractar o per intervencions quirúrgiques que s’hauran convertit en procediments d’alt risc per la resistència als antibiòtics. I precisament lluitar contra aquesta resistència als antibiòtics serà l’objectiu principal de l’estudi finançat per La Marató de TV3. 

Els equips mèdics i d’infermeria que conduiran l’estudi avaluaran l’efectivitat de dues tècniques. D’una banda, la tècnica diagnòstica PCR, que és una prova que dona resultats en només tres minuts amb una punxada al dit. Amb aquesta prova es poden distingir les infeccions greus de les lleus, que poden ser tractades sense antibiòtics.

De l’altra, la de la millora d’habilitats comunicatives per apoderar el pacient i potenciar la seva autocura, la corresponsabilitat i l’autonomia. En aquest sentit, els professionals sanitaris entregaran als pacients un fulletó informatiu sobre la tos, els seus símptomes i la seva evolució i durada i, a la mateixa consulta, es resoldran tots els dubtes al respecte. 

La tos és un motiu de consulta freqüent als centres d’atenció primària que, sovint, es tracta amb antibiòtics. S’estima que entre el 50 i el 60% de les infeccions respiratòries es tracten amb aquests medicaments, però en estudis recents s’ha comprovat que l’ús d’antibiòtics en bronquitis aguda té una evidència limitada del benefici clínic. L’estudi comprovarà si és viable una reducció en la prescripció d’antibiòtics amb els mateixos resultats de salut i tot reduint les visites als centres d’atenció primària per tos comuna. El 18 de novembre, dia en què s’inicia la recollida de dades, se celebra, a més, el Dia Europeu de Consciència sobre els antibiòtics.

Sis setmanes de seguiment

Per a cada pacient, el procediment de l’estudi tindrà una durada de sis setmanes. El primer pas serà la visita al CAP. S’identificaran pacients majors d’edat que realitzin una primera consulta amb tos aguda com a símptoma predominant i que el metge o la infermera consideri que la causa pot ser un procés infecciós. En aquesta primera visita s’entregarà un diari per a què el pacient pugui realitzar el seguiment dels seus símptomes. Quinze dies després, es farà una segona visita per revisar el diari i analitzar el consum d’antibiòtics. Per últim, a les sis setmanes, els pacients rebran una trucada per saber si han tingut alguna recaiguda o si han pres més antibiòtics, amb l’objectiu de comprovar l’efectivitat del tractament.

Els prop de 3.000 pacients es dividiran en quatre grups. A uns se’ls farà la prova PCR, a d’altres se’ls lliurarà el fulletó i se’ls facilitarà tota la informació sobre la tos. A un altre grup s’aplicaran ambdues estratègies i, amb els últims, se seguiran els procediments habituals.   

Prèviament a l’assaig que comença avui, s’ha fet un estudi qualitatiu preintervenció, liderat per Anna Berenguera i Laura Medina, de l’IDIAPJGol, amb el suport de l’Institut Universitari de Pacients. Aquest estudi ha servit per dissenyar els fulletons de manera que siguin eines realment útils per als pacients. També, els equips de metges i infermeres han participat en formacions específiques per a la prova PCR i en habilitats comunicatives.

Promotors de l’estudi

L’estudi, que va rebre finançament en La Marató de TV3 de 2017, finalitzarà l’abril de 2021 per tal de recollir dades durant dues temporades d’hivern, on són molt freqüents les consultes per tos. La Unitat d’Estudis del Medicament de l’IDIAPJGol és qui organitza tot l’estudi i gestiona la recollida de dades. El líder del projecte i coordinador de la recerca és Carles Llor, metge de família del CAP Manso EAP Via Roma i investigador del Grup de Recerca consolidat GRIP de l’IDIAPJGol. La CAMFiC-FAP (Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària - Fundación de Atención Primaria) i la UIC (Universitat Internacional de Catalunya) també coordinen una part de l’estudi. Per últim, també participen l’Institut Universitari de Pacients, Amelia Troncoso del Servei de Farmàcia d’Atenció Primària de Barcelona, Glòria Oliva del Servei de Promoció de la Qualitat i Bioètica del Departament de Salut de la Generalitat, Nieves Barragán i Lucía Arias realitzant la formació en habilitats comunicatives, Rafa Ruiz del Departament de Salut i Rosa Maria Abellana, estadística.

Els 20 centres d’atenció primària de Barcelona participants en l’estudi són: Casc Antic, Passeig Sant Joan, Dr. Carles Ribas, La Sagrera, Sanllehy, Poble sec, Guineueta, Montcada i Reixac, Numància, Rio de Janeiro, Chafarinas, Roger (Sants Badal), Sant Andreu, Casernes, Montnegre-Les Corts, Sant Rafael, Pare Claret/Joanic, La Mina, Raval Nord i Adrià.

Nota de premsa - Nota de prensa