Investigadors d’atenció primària esperen augmentar la realització de la prova del VIH i d’altres ITS
Un projecte de recerca que estan duent a terme investigadors de l’IDIAPJGol, l’IGTP, el CEEISCAT, la CAMFiC i l’AIFiCC vol millorar el diagnòstic precoç del VIH i d’altres infeccions de transmissió sexual (ITS) a les consultes d’atenció primària.
L’Institut Universitari per a la Recerca a l’Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) ha posat en marxa un doble assaig clínic per millorar el diagnòstic precoç del VIH i d’altres infeccions de transmissió sexual (ITS) a les consultes d’atenció primària. El projecte proposa avaluar la implementació d’una formació en línia dirigida a professionals de medicina i infermeria de família ―que els ajudi a tractar amb els pacients temes relacionats amb la seva vida sexual, detectar possibles conductes de risc i elaborar correctament una història sexual― i la programació d’una alerta electrònica a la història clínica informatitzada (Estació Clínica d’Atenció Primària [ECAP]) que recordi als professionals de medicina de família d’oferir la prova del VIH i d’altres ITS als pacients de risc. També s’està avaluant la implementació d’una alerta electrònica a l’ECAP per realitzar la prova del VIH a pacients diagnosticats de malalties i condicions que s’associen amb el VIH o la sida, o de patologies en què el fet de no detectar la presència d’aquest virus pot perjudicar el tractament.
“Aquestes intervencions poden aplicar-se fàcilment a tots els centres d’atenció primària de l’ICS amb un cost relativament reduït. S’espera que tant la formació en línia com la programació de recordatoris electrònics a l’ECAP incrementin la realització de la prova del VIH i d’altres ITS un 10 %, cosa que suposaria una reducció del diagnòstic tardà i de la incidència d’aquestes infeccions a Catalunya”, argumenta Jesús Almeda, investigador de l’IDIAPJGol i principal de l’estudi.
Tot i que ha disminuït en la darrera dècada el diagnòstic tardà del VIH, aquest suposa encara un percentatge elevat. Quant a les ITS, mostren en general una tendència a l’alça en els darrers anys. Segons dades de l’Informe de vigilància epidemiològica de la infecció pel VIH i la sida a Catalunya, elaborat pel CEEISCAT, el 44 % dels nous casos de VIH que es detecten a Catalunya es diagnostiquen massa tard; és a dir, quan fa temps que la persona ja és portadora del virus. Això suposa un pitjor pronòstic, taxes més elevades de morbimortalitat, un increment de costos econòmics i un augment de les possibilitats de transmissió a tercers.
“La detecció precoç del VIH i d’altres infeccions de transmissió sexual és fonamental per millorar la prevenció, el pronòstic dels pacients amb VIH positiu i per disminuir el nombre de casos. En aquest sentit, l’atenció primària hi juga un paper rellevant. Atès que el primer nivell assistencial és la porta d’entrada al sistema sanitari, la majoria de persones amb símptomes i risc de patir VIH i altres infeccions de transmissió sexual seran ateses en aquest servei, cosa que ofereix una oportunitat per diagnosticar-les en etapes primerenques i per poder derivar les persones afectades perquè rebin un tractament especialitzat”, explica Jesús Almeda, investigador de l’IDIAPJGol.
Formació i un avís a la història clínica en pacients de risc de la població general
En el primer assaig participen professionals de medicina i infermeria de família d’equips d’atenció primària (EAP) de l’Institut Català de Salut (ICS), de l’Àrea Metropolitana Nord i Sud, assignats de manera aleatòria a quatre grups diferents, tres dels quals estan posant en pràctica una o les dues intervencions proposades i l’altre segueix el procediment habitual.
“L’ECAP disposa d’un apartat que registra el risc d’ITS i VIH, que inclou diferents variables. El professional de medicina o infermeria de família pregunta allò que necessita saber per fer una valoració del risc i, en funció de les seves respostes, s’activa l’indicador de risc automàticament. El nostre estudi proposa incloure una alerta electrònica que apareixerà a l’ECAP per recordar al professional de medicina de família d’oferir la prova del VIH i el cribratge d’altres ITS quan s’activi aquesta variable”, explica Jesús Almeda, investigador principal de l’estudi.
Un avís per fer la prova a pacients diagnosticats amb una condició indicadora de VIH
En el segon assaig participen professionals de medicina d’atenció primària de l’ICS de la ciutat de Barcelona, assignats de manera aleatòria a dos grups: Grup de Control i Grup d’Alerta. “En aquest cas, l’alerta que s’ha implementat apareix a l’ECAP per recordar al professional que cal realitzar la prova del VIH quan es diagnostica almenys una condició indicadora en els pacients sense diagnòstic de VIH. La condició indicadora de VIH fa referència a un conjunt de malalties que s’associen amb el VIH o la sida, o de malalties en què és necessari descartar la presència de la infecció, i que estan codificades a la història clínica informatitzada”, diu Jesús Almeda.
“En el primer assaig, l’avaluació es realitzarà comparant el nombre de proves de VIH i ITS realitzades a pacients assignats als EAP de cada grup i, en el segon, el nombre de proves fetes a pacients dels EAP participants diagnosticats amb almenys una condició indicadora”, explica l’investigador principal.
El projecte de recerca compta amb finançament del Departament de Salut de Catalunya mitjançant la convocatòria PERIS 2016 i ViiV Heathcare. A l’estudi participen, juntament amb l’IDIAPJGol, investigadors de l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP), el Centre d’estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya (CEEISCAT), la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) i l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC).
Per a més informació podeu consultar la nota de premsa en català i en castellà.