Investigamos para la salud de las personas

0
0
0
s2smodern
Relacionen la insulina amb un major risc de fractures en pacients amb Diabetis Tipus 2

L'estudi, liderat per Daniel Prieto-Alhambra i Adolf Díez Pérez, investigadors de CIBERFES a l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària (IDIAPJGol) i Parc de Salut Mar, respectivament, i per Dídac Maurici, investigador del CIBERDEM a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, ha estat publicat a la revista Osteoporosis International, i demostra que hi ha un major risc de fractura òssia en la teràpia amb insulina que en altres tractaments hipoglucemiants.

180718 ciberfes idiapjgol

L'estudi

Els pacients amb Diabetis tipus 2 tenen un major risc de fractures per fragilitat, al que poden contribuir les teràpies antidiabètiques. "L'objecte del nostre estudi ha consistit a qualificar el risc de fractura associat als diferents tractaments antidiabètics habitualment prescrits a pacients amb DM2", explica l'investigador Daniel Prieto-Alhambra.

D'aquesta manera, l'estudi pren en consideració l'ús de tots els medicaments antidiabètics administrats en els 6 mesos previs a la data d'inici, comparant-lo amb la monoteràpia amb metformina (MTF), el fàrmac més comunament utilitzat, com a grup de referència.

La teràpia amb insulina, igual que en el cas de la combinació de MTF i sulfonilurea (SU), es va associar amb un major risc de fractura que la monoteràpia amb MTF en pacients amb DM2, el que implica que el risc de fractura s'ha de tenir en compte quan s'introdueix un medicament hipoglucemiant com a part del tractament per a la DM2.

El CIBERFES i el CIBERDEM

El CIBER (Consorci Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa, M.P.), depèn de l'Institut de Salut Carlos III -Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats- i està cofinançat per FEDER. La seva Àrea Temàtica de Fragilitat i Envelliment Saludable, formada per 20 grups de recerca, es va crear a finals de 2016 amb l'objectiu d'entendre, avaluar i pal·liar, la fragilitat i la seva principal conseqüència, la discapacitat, que pateixen moltes persones grans. El CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) està format per 31 grups de recerca que col·laboren, des de 2007, al foment de la investigació científica en diabetis al nostre país.

Article de referència:
"Real-world antidiabetic drug use and fracture risk in 12,277 patients with type 2 diabetes mellitus: a nested case–control study". E. Losada, B. Soldevila, M.S. Ali, D. Martínez-Laguna, X. Nogués, M. Puig-Domingo, A. Díez-Pérez, D. Mauricio, D. Prieto-Alhambra.

Notícia publicada a la pàgina oficial de CIBERFES

 

Etiquetas: IDIAPJGol, CIBERFES, CIBERDEM, Diabetes