Investigamos para la salud de las personas

0
0
0
s2smodern
Sistema d'alerta per millorar l'atenció sanitària de la població immigrant

Investigadors de l'IDIAPJGol i d'ISGlobal han desenvolupat una alerta informàtica amb recomanacions de cribatge a persones immigrants a Catalunya.

Teresa Yane de Paz de El Salvador acude a la consulta de atencion primaria del CAP Casanova donde la visita la Dra. Ethel Sequeira

 

IDIAPJGol i ISGlobal: desenvolupament d'un sistema d'alerta per millorar l'atenció sanitària de la població immigrant

 

El desconeixement de les condicions sanitàries en les quals viuen les persones migrants abans d'arribar al nostre país dificulta la detecció de certes malalties o condicions. Per millorar l'accés a una atenció específica i de qualitat en l'Atenció Primària, investigadors de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació Bancària “la Caixa”, i de l'Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol), juntament amb professionals de la Fundació Clínic (FCRB), han desenvolupat una eina informàtica que ajudarà als professionals sanitaris a prendre decisions de cribatge a persones migrants a Catalunya. Aquesta eina, desenvolupada en el context d'una beca PERIS, s'ha implementat ja en quatre centres d'atenció primària del territori català, on s'està duent a terme un programa pilot per veure si el seu ús millora l'atenció que reben els pacients i augmenta la sensibilització dels professionals en el maneig de la salut internacional.

L'eina desenvolupada consisteix en una alerta que els metges de família reben en la història clínica informatitzada del pacient en la qual, depenent de les variables de país d'origen, edat i sexe, es recomana realitzar determinades analítiques i/o pràctiques. L'objectiu és oferir una atenció sanitària el més precisa possible per a cada pacient.

"Des de l'atenció primària, ens preocupa que les persones que arriben no rebin la primera cura i el cribatge en salut adequat”, afirma Ethel Sequeira, investigadora principal del projecte. “A través d'aquesta eina, busquem que els professionals tinguin, a temps, la millor informació per així aconseguir el màxim impacte en la salut de les persones migrants i les societats d'acollida".

L'alerta adverteix sobre possibles malalties infeccioses -com hepatitis B i C, tuberculosi activa, HIV, malaltia de Chagas, esquistosiomasi, estrongiloidiasi- i també sobre el risc d'afectació de la salut mental i la mutilació genital femenina. La selecció d'aquestes patologies s'ha realitzat sobre la base de tres criteris: 1) que existeixi un mètode de diagnòstic accessible i cost-efectiu, 2) que siguin malalties cròniques en el temps, i 3) que el seu tractament tingui un impacte en la vida de les persones i en el sistema de salut pública, ja que es tracta de malalties potencialment greus.

Per desenvolupar aquesta eina es van revisar les recomanacions fetes en patologies de població migrant en la literatura científica i es va elaborar un document, que recull les recomanacions de cribatge per a aquestes condicions. Aquest document, que va ser consensuat amb diferents actors de salut, tant de l'àmbit hospitalari com extrahospitalari de Catalunya, ha estat distribuït entre el personal de salut de vuit centres d'atenció primària on s'està implementant un programa pilot amb la corresponent capacitació en temes de patologia importada, salut mental i mutilació genital femenina.

El programa pilot consisteix a comparar els resultats d'aquests vuit centres d'atenció primària, tots ells d'àrees de salut amb perfils demogràfics i accés a la salut i equips assistencials de similars característiques. En quatre d'ells, el personal sanitari ha rebut el document de recomanacions acompanyat d'una formació específica en atenció a persones migrants, mentre que en els altres quatre, a més del document i la formació, s'ha implementat l'alerta informàtica. En finalitzar el pilot, es realitzarà una anàlisi comparativa de l'estratègia d'intervenció mitjançant l'alerta informàtica i aquells centres on no s'ha realitzat cap intervenció específica per avaluar la millora obtinguda a través d'aquesta eina.

 

ISGlobal 

 

Etiquetas: atenció primària, IDIAPJGol, ISGlobal, Atenció sanitària