Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

En el Dia de la Dona i la Ciència dues de les nostres IP ens parlen de la seva vocació científica

L’11 de febrer es commemora el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència i des de l’IDIAPJGol ens sumem a la celebració posant en valor la tasca de les nostres investigadores. Per això, hem parlat amb Gemma Falguera (IP GRASSIR) i Pilar Montero (IP GRIDAES).

Pilar Montero

La Pilar Montero és la investigadora principal del Grup de Recerca en Intervencions i Determinants Associats a l'Envelliment Saludable. La Pilar és metgessa de família al CAP de La Riera de Mataró i actualment té una intensificació per a recerca que li permet dedicar-hi dos dies setmanals.

Pilar Montero nena

La Pilar ens explica que va arribar a la investigació de la mà de la seva cunyada, també metgessa de família, que la va animar a fer la tesi que està a punt de dipositar. Un cop va conèixer els professionals de la USR Metro Nord, ja no s’hi va desvincular.

Pilar explica que “de petita volia ser una tipus Jane Goodall i estudiar els animals a l’Àfrica, però no va ser fins que vaig conèixer la Kika Pujol fent la residència que vaig començar a veure molt atractiva la recerca en atenció primària”. No obstant, afegeix que encara va trigar uns anys a començar, ja que l’assistència absorbeix molt de temps.

Pel que fa a les seves fites en recerca, la Pilar destaca el fet d’haver aconseguit formar un grup de recerca i haver estat la IP de l’assaig clínic EWII (FIS). També ens comenta que el que li agradaria aconseguir seria contribuir, amb el seu petit granet de sorra, a l’envelliment digne de la població. 

 

 

D’altra banda, la Gemma Falguera és actualment la investigadora principal del grup emergent de recerca en atenció a la salut sexual i reproductiva de la Metropolitana Nord (ICS) consolidat per l’AGAUR. La Gemma és Doctora en Ciències de la Infermeria, és la responsable de l’ASSIR de la Metropolitana Nord i del web: www.sexejoves.gencat.cat.

Gemma Falguera OK

La Gemma ens explica que sempre li ha agradat la recerca i que considera que “és important investigar per facilitar i millorar l’atenció a les dones i joves”. Afegeix que “la recerca omple molt els professionals assistencials, ja que és un moment per parar, reflexionar i analitzar el que estem fent”. La Dra. Falguera va descobrir la vocació científica durant la realització de la seva tesi. Amb el recolzament de l’IDIAPJGol i la USR Metropolitana Nord va poder iniciar el Grup de recerca en atenció a la salut sexual i reproductiva.

Gemma Falguera nenaDe la seva carrera com a investigadora destaca el fet de comptar amb un equip de professionals que apostin per la recerca i que en siguin referents. A més, des de la Direcció d’Atenció Primària de la Metropolitana Nord sempre s’ha fomentat que les llevadores i les obstetraginecòlogues/egs participin en la recerca.

Una de les fites que ha donat més satisfacció a la Gemma és l’estudi sobre l’impacte de les tecnologies de la informació i la comunicació en la pràctica de la notificació a parelles sexuals de 16 a 24 anys amb infecció de transmissió sexual, que finalitzarà aquest mes de febrer i tindrà impacte en la pràctica clínica.

Pel que fa al futur, la Gemma ens explica que li agradaria que el GRASSIR aconseguís algun projecte europeu, ja que això suposaria un impuls i aportaria una visió molt àmplia de diferents països.