Un estudi liderat per la SOCIEDAD ESPAÑOLA DE DIABETES (SED), en què han participat 65 centres d’Atenció Primària d’arreu de l’Estat, posa de manifest les mancances i desigualtats existents en el tractament de la diabetis tipus 2 en el primer nivell assistencial. El treball compta amb la participació dels investigadors de l’IDIAPJGol Violeta Antonio-Arques, Josep Franch Nadal, Berta Fernández Camins i Joan Barrot.
El treball, publicat recentment a la revista Endocrinología, Diabetes y Nutrición, forma part de l’Estudi SED2, que posa en relleu desigualtats en l’abordatge de la malaltia en les diverses comunitats autònomes. L’estudi aconsella implantar protocols comuns i millorar els recursos disponibles per garantir una atenció equitativa i integral.
Només la meitat dels centres
Segons la investigació, només la meitat dels centres estudiats disposen d’una persona referent en diabetis i prop de dos terços tenen protocols específics per a la gestió de la malaltia. En nou de cada deu centres hi ha professionals d’infermeria dedicats a dur a terme tasques d’educació diabetològica i menys de quatre de cada deu dels centres estudiats ofereixen accés a proves clau com la retinografia no midriàtica.
En poc menys de la meitat dels centres inclosos en aquest estudi, l’exploració del peu diabètic, una prova fonamental per prevenir complicacions greus, la realitzen principalment les infermeres i gairebé tots els equips poden derivar els pacients a cirurgia vascular o a unitats especialitzades quan cal.
Pel que fa a les proves analítiques, el control de la glucosa cada sis mesos es du a terme en gairebé el 70 % dels centres, i més de 60 % ofereix consultes telemàtiques amb especialistes dels hospitals. La majoria dels equips d’atenció primària també tenen accés a la història clínica hospitalària dels pacients, fet que facilita la coordinació assistencial.
Diferències territorials significatives
L’estudi subratlla diferències significatives entre comunitats autònomes, especialment en l’organització dels recursos i l’accés a determinades proves diagnòstiques. “L’atenció a la diabetis tipus 2 és desigual segons el territori, i cal reforçar-la amb més formació, recursos i coordinació”, assenyalen els autors.
Els investigadors defensen la necessitat d’un enfocament multidisciplinari i compartit entre els professionals de medicina i d’infermeria, i de millorar la coordinació amb l’atenció hospitalària per abordar aquesta malaltia crònica que afecta més de 3 milions de persones a l’Estat.
Referència de l’estudi
Antonio-Arques V, Fernandez Camins B, Vlacho B, Barrot J, Navarro Pérez J, Menéndez Torre E, Mauricio D, Franch-Nadal J; SED and the researchers of the SED2 study. Clinical characteristics and management of type 2 diabetes in primary care in Spain. SED2 Study. Endocrinol Diabetes Nutr (Engl Ed). 2025 Apr;72(4):501543. doi: 10.1016/j.endien.2025.501543. Epub 2025 Apr 2. PMID: 40180835.