Presentació
L’eix vertebrador del sistema públic de salut
L’IDIAP Jordi Gol celebra els seus 20 anys. Desprès d’aquestes dues dècades, la memòria de l’ any 2016 demostra, una vegada més, la seva capacitat per fer recerca de qualitat i resolutiva, amb un creixement constant que ha permès el desenvolupament acadèmic dels professionals de l’atenció primària, la generació de nou coneixement i evidència científica, i la resolució dels dubtes assistencials que es generen a les consultes. Les dades que apareixen en la memòria de l’IDIAP de l’any 2016 avalen el progrés de la recerca en salut del primer nivell assistencial a Catalunya i aporten resultats útils de gran aplicació en la pràctica diària.
Cal tenir en compte que és especialment en la promoció i prevenció de la salut on juga un paper fonamental, com a eix vertebrador del sistema, l’atenció primària, com a porta d’entrada a la sanitat i àmbit on s’ofereix una atenció integral, interdisciplinària i centrada en la persona. A l’atenció primària s’aborden els principals problemes de salut de la població i també les malalties més prevalents, i és justament per això, que la recerca que es fa en el primer nivell d’atenció de la salut té com a finalitat donar resposta a aquestes necessitats i demandes assistencials.
Les dades de la memòria 2016 avalen el progrés
de la recerca en salut del primer nivell assistencial
El Departament de Salut, que treballa per generar un nou coneixement que tingui una repercussió directe en la millora de la salut de la ciutadania, a través de l’Institut Català de la Salut, es compromet a oferir una atenció sanitària d’excel•lència a la població, i ho està fent treballant des de la promoció de la salut fins a la prevenció i el tractament de les malalties, des de les més prevalents fins a les més complexes. Per tot això, un dels principals objectius del Departament de Salut és enfortir l’atenció primària i salut comunitària i consolidar-la com a eix vertebrador del sistema públic de salut.
Així mateix l’ICS té el compromís de donar una atenció innovadora i d'excel•lència a la població i, per això, la millora constant de la recerca en l'àmbit de la salut a Catalunya és també una de les línies estratègiques més importants. Els instituts de recerca integrats als hospitals i centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut desenvolupen una gran activitat científica. És així, com l’ICS dona suport i coordina l’acció de la Direcció Científica de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol, alhora que participa activament en els seus òrgans de govern.
La memòria és, doncs, una mostra i un reflex de la feina duta a terme per desenvolupar la recerca a l’atenció primària de la salut, segons criteris d’eficiència i efectivitat i de col•laboració en xarxa social, i millorar la salut de la ciutadania que és sempre el nostre objectiu principal.
Candela Calle
Directora Gerent ICS
Memòria IDIAP 2016
Enguany celebrem 20 anys de la nostra institució. Una fita important, que consolida la feina de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol) per promoure la recerca mitjançant una estructura organitzativa consolidada que ofereix coneixements, habilitats i excel•lència als professionals sanitaris que volen fer investigació en el marc de la primària.
Aquesta consolidació ens ha permès, en 20 anys, arribar a 35 grups de recerca acreditats i a disposar de 9 Unitats de Suport a la Recerca al territori per aproximar els serveis de l’IDIAP als investigadors, assessorar-los i ajudar-los en el desenvolupament de projectes.
Els professionals de l’atenció primària són la porta d’entrada al sistema sanitari. Cada dia veuen a les seves consultes pacients als que segueixen al llarg de la seva vida, malalts i sans. És aquesta proximitat amb la població el més singular de la recerca a la primària, ja que allò que investiguem és àmpliament traslladable a la societat, generant un efecte positiu en la seva salut i qualitat de vida.
Ara bé, des de l’IDIAP treballem perquè aquesta investigació sigui efectiva, que aporti eficiència al sistema sanitari, investigant malalties en fases molt inicials i fins i tot de forma preventiva, com permet el primer nivell assistencial.
La recerca a l’atenció primària es manté
en la tendència de creixement sostingut
En aquest sentit, som conscients que la recerca és fonamental per poder treballar millor, buscant solucions als problemes que es plantegen a la pràctica diària.
Aquest any 2016 presentem una memòria que confirma, malgrat els moments de crisi, que la recerca a l’atenció primària es manté en la tendència de creixement sostingut. Hem crescut en nombre de projectes nous respecte als anys anteriors. A l’IDIAP s’han executat un total de 335 projectes, nacionals i internacionals, i hem mantingut la producció científica. L’any 2016 s’han publicat 299 articles en revistes científiques, aconseguint un FI de 783,65.
Amb aquestes dades, quan mirem en darrera ens sentim satisfets pel camí fet, i alhora veiem el futur amb optimisme. Creiem que estem en el bon camí i que la institució creix i es consolida com a referent per a la recerca a l’atenció primària a Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol.
Concepció Violan Fors
Directora de l’Institut Univesitari d’Investigació en Atenció Primària IDIAP Jordi Gol