Millorar l'estil de vida de persones amb sobreprès o obesitat podria ajudar també als seus familiars
El tractament de l'excés de pes constitueix un repte tant per a les autoritats sanitàries com per als professionals de la salut. Que els beneficis d'aquest tractament s'estenguin a l'entorn del pacient suposaria una optimització dels costos i de l'esforç de l'equip sanitari assistencial.
L'obesitat és una malaltia crònica multifactorial de gran transcendència sociosanitària i econòmica que constitueix un problema de salut pública. El disseny d'estratègies per perdre pes és clau tant per controlar la pandèmia de l'obesitat com les malalties associades, atès que aquestes disminueixen la qualitat i l'esperança de vida de les persones. L'OMS recomana que els adults amb sobrepès o obesitat amb alguna comorbiditat perdin un 10% del seu pes inicial a través d'una intervenció sobre l'estil de vida com a principal eina. El tractament de l'excés de pes constitueix un repte tant per a les autoritats sanitàries com per als professionals de la salut. A més, exigeix una inversió considerable de temps de conscienciació per tal d'efectuar canvis permanents en l'estil de vida.
Atès que els recursos de temps que es necessiten per a una intervenció dietètica efectiva són molt importants, l'expansió d'aquests beneficis a l'entorn del pacient podria optimitzar els costos i esforç de l'equip sanitari assistencial. Aquesta expansió, coneguda en algunes publicacions com "efecte halo" s'ha demostrat en els familiars de persones afectades amb obesitat mòrbida intervinguts amb cirurgia bariàtrica. No obstant això, en l'actualitat es desconeix si tractaments per a l'obesitat menys agressius que la cirurgia bariàtrica, com ara intervencions dietètiques o d'estils de vida, poden produir també aquest efecte expansiu o "contagiós" sobre la resta de la família.
D'altra banda, s'ha vist que quan les parelles dels pacients sotmesos a una dieta per perdre pes estan involucrades, l'efecte de la dieta i la pèrdua de pes és més notable. Per tant, l'entorn familiar també podria condicionar el compliment de la intervenció, ja que els patrons alimentaris familiars solen ser similars. Per contra, si el pacient està immers en un entorn altament desfavorable, condicionarà una major dificultat per aconseguir canvis alimentaris i d'estil de vida. Aquesta situació podria no només anul·lar el benefici expansiu sinó dificultar la pèrdua de pes de l'individu tractat.
L’estudi HALO-PREDIMED-PLUS
Aquest estudi ha estat finançat gràcies als fons PERIS de la Generalitat de Catalunya. Han col·laborat en aquest estudi la Direcció d’Atenció Primària Camp de Tarragona del Institut Català de la Salut, l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), l’Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Hospital Clínic de Barcelona.
L'objectiu d'aquest estudi va ser avaluar l'associació entre l'adherència a la intervenció nutricional sobre l'estil de vida (adherència a la dieta mediterrània i l'activitat física) dels participants de l'estudi PREDIMED-Plus, i de les persones que conviuen amb ells, i identificar el suport social i la funció familiar.
Es van estudiar 541 cohabitants dels participants de l'estudi PREDIMED-Plus i es va demostrar per primera vegada que la major adherència a la dieta Mediterrània i el major nivell d'activitat física dels participants de l'estudi PREDIMED-Plus es van associar de forma directa amb el comportament de els membres amb qui conviuen. D'altra banda, la major adherència a la intervenció es va associar a una millor funció familiar i a un major suport social de les persones amb qui conviuen.
Aquest projecte és un subprojecte de l'estudi PREDIMED-Plus, un estudi en curs en el que recentment es van publicar els resultats després de 12 mesos d'intervenció, demostrant l'efectivitat d'una intervenció sobre l'estil de vida (dieta mediterrània amb restricció energètica i la promoció de l'activitat física) en individus amb sobrepès / obesitat i síndrome metabòlica.
Aquest estudi ha estat realitzat per l’investigador Josep Basora Gallisà, Director de l’Institut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol), liderat per la Dra. Nancy Babio, professora agregada de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili i investigadora adscrita al Centro de Investigación Biomédica en Red de la Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBERobn) y el catedràtic Professor Jordi Salas, Director de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Cap Clínic de Nutrició del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari de Sant Joan en Reus (HUSJR), investigador principal en el Centro de Investigación Biomédica en Red de la Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBERobn). Todos són membres de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i del CIBEROBN.
Referència: Basora J, Villalobos F, Pallejà-Millán M, Babio N, Goday A, Castañer O, Fitó M, Dolores Zomeño I, Pintó X, Sacanella E, Paz-Graniel I and Salas-Salvadó J. Association between the Potential Influence of a Lifestyle Intervention in Older Individuals with Excess Weight and Metabolic Syndrome on Untreated Household Cohabitants and Their Family Support: The PREDIMED-Plus Study. Nutrients 2020 (disponible online https://www.mdpi.com/2072-6643/12/7/1975/pdf )