Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Finalitza l’estudi “Equitat i Salut Menstrual”, una recerca que ha visibilitzat les inequitats i la salut menstrual a Espanya

La investigadora Laura Medina Perucha, de l’institut de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol), ha coordinat l’estudi Equitat i Salut Menstrual a Espanya, un estudi finançat per la European Society of Contraception and Reproductive Health. L’estudi ha tingut l’objectiu de descriure i entendre les inequitats i la salut menstrual en dones i persones que menstruen (PM) entre els 18 i els 55 anys a Espanya. Per aconseguir els resultats, l’equip de recerca ha portat a terme estudis amb tres grups poblacionals: dones i PM, homes i expertes en equitat i salut menstrual. Ha tingut una durada de dos anys, des del novembre del 2020 fins al desembre del 2022.

Imatge equitat menstrual CAT

Visibilitzar la inequitat menstrual i les característiques de salut menstrual a Espanya

L’estudi ha identificat que les característiques menstruals en les dones i PM varien segons factors sociodemogràfics, com per exemple, l’edat. Aquest es­tudi identifica un avançament de l’edat de la menarquia (primer sagnat menstrual) en generacions més joves. La probabilitat de patir més dolor menstrual i símptomes premenstruals també es dona majoritàriament en participants més joves. També es pot establir una relació entre la presència de problemes econòmics i les experiències de dolor menstrual i de sagnats abundants.

L’estudi conclou que la inequitat menstrual afecta transversalment a totes les dones i PM, donat el seu arrelament a sistemes socials i polítics patriarcals i que la inequitat menstrual és una forma d’inequitat de gènere. Tot i així, les inequitats menstruals semblen afectar especialment a aquelles dones i PM amb més dificultats socioeconòmiques, a alguns col·lectius de migrants, i a persones no binàries i trans que menstruen.

D’altra banda, les respostes dels professionals sanitaris, sovint limi­tades a la visió biomèdica i orientades cap a la medi­calització de la menstruació i del cicle menstrual, i a la normalització del dolor menstrual i altre simptomato­logia relacionada, semblen constituir una barrera per a l’accés als serveis de salut per qüestions relacionades amb la menstruació i el cicle menstrual. És per aquesta raó que tant les dones i PM com les expertes en equitat i salut menstrual van fer èmfasi en la necessitat de fomen­tar l’educació menstrual en professionals de la salut en actiu i també reforçar l’educació menstrual en els currículums universitaris. A més, les expertes en equitat i salut menstrual advoquen per la formació d’equips multidisciplinaris, per tal que es tinguin en compte la heterogeneitat de la població du­rant les consultes. També, seria necessari potenciar les figures d’agents comunitàries per establir vincles entre els serveis de salut i les dones i PM que no acostu­min a accedir-hi.

Mesures per millorar la salut menstrual i reduir les inequitats menstruals

L’estudi també inclou un seguit de recomanacions per reduir les inequitats menstruals i alhora millorar la salut menstrual de dones i PM. Aquestes es centren en la necessitat de focalitzar les estratègies i intervencions polítiques i comunitàries a adreçar els factors estructurals que contri­bueixen en la inequitat menstrual. En línia a això, s’hauria de garantir la implementació de les polítiques menstruals de forma integral (i no de manera disgregada). A més a més és necessari desenvolupar polítiques específiques segons les necessitats de diferents col·lectius (LGTBIQ+, persones amb diversitat funcional, col·lectius de migrants en situació de vulnerabilitat, entre d’altres). Aquestes mesures haurien d’anar dirigides a adreçar el tabú, estigma i discriminació menstrual, potenciar l’educació menstrual i assistència sanitària de qualitat als serveis públics, assegurar l’accés a productes menstruals i espais per un maneig menstrual saludable, incloent l’adaptació d’espais de laborals l i educatius. Les investigadores també incideixen en la necessitat de promoure la recerca en equitat i salut menstrual.