Es busquen persones voluntàries afectades de COVID persistent per al projecte E-SPERANZA
El projecte E-SPERANZA, impulsat per la Unitat de Suport a la Recerca Metropolitana Sud juntament amb la Unitat d’Estudis del Medicament l’IDIAP Jordi Gol, necessita reclutar més participants que continuïn amb problemes respiratoris més d’un mes després d’haver-se infectat amb la covid-19 i, com a requisit per participar en l’estudi, han d’haver-se contagiat al llarg de l’últim any. Trobar aquestes persones és clau per poder assolir els objectius del projecte.
L’estudi va iniciar-se el setembre de 2021 per investigar sobre les causes d’aquest coronavirus i trobar el medicament que pugui alleugerir els seus efectes. S’estima que fins a un 10% dels pacients són persistents. Els símptomes poden estar presents durant més de sis mesos i, actualment, no existeix cap tractament. La dispnea, o dificultat respiratòria, és una de les manifestacions més freqüents i invalidants de la COVID-19 persistent.
Així doncs, l’E-SPERANZA consta de dues parts. La primera és l’assaig clínic doble-cec aleatoritzat, un mètode en el qual ni metge ni pacient saben si s’està prenent el medicament o el placebo. D’aquest manera, s’avalua l’eficàcia del fàrmac Montelukast en la simptomatologia lleu de pacients amb COVID-19 persistent. L’estudi està en fase de reclutament de persones amb la malaltia amb més de 4 setmanes d’evolució i dificultat respiratòria lleu o moderada.
El Montelukast és un medicament que ja es comercialitza per a l’asma. Aquest assaig clínic vol comprovar si el fàrmac és beneficiós en la reducció de la inflamació que produeix la infecció per SARS-CoV-2. L’objectiu és demostrar que, davant del placebo, aquest tractament és eficaç en la millora de la qualitat de vida associada als símptomes respiratoris en pacients amb COVID-19 persistent.
La segona part de l’estudi té com a objectiu conèixer més profundament les característiques clíniques i biològiques de les persones amb COVID-19 persistent. Per fer-ho, s’analitzaran mostres de sang i femta d’un subgrup de persones que participen a l’assaig clínic i així es determinarà l’efecte de la malaltia sobre el sistema immunològic, la flora intestinal i com es relaciona amb la gravetat de COVID-19 persistent. Aquesta part es realitza en col·laboració amb els Serveis de Pneumologia, Microbiologia i Immunologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge i el Servei de Pneumologia de l’Hospital de Viladecans.
Les persones interessades poden contactar amb la Unitat de Suport a la Recerca Metropolitana Sud fins el 15 de juny al telèfon 938 575 545.