Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

 L’IDIAP abraça l’equitat el 8-M

L’Institut Universitari per a la recerca a l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) és una institució que treballa per la igualtat de gènere en el sector de l’assistència primària. Any rere any, les dones van ocupant més posicions en l’entitat i més pes en l’organigrama. Enguany volem celebrar el 8 de març reivindicant la feina que fa cada una de les dones que treballa per la recerca en l’Atenció Primària, sigui quin sigui el seu departament.

Dones IDIAP 8M

A xarxes socials hem compartit alguns dels noms d’aquestes dones. Les nostres dones s’abracen a si mateixes en un gest que lliga amb el lema del Dia Internacional de les >Dones: abraça l’equitat. I precisament us volem compartir a continuació algunes dades i reflexions entorn l’equitat i sobre com intentem des d’aquesta institució esforçar-nos, dia a dia, per ser més equitatius.

Algunes estadístiques

  • El total de personal amb nòmina a IDIAP Jordi Gol són 97 persones. D’aquestes, 57 són dones. És a dir, el 58% de l’IDIAP són dones.
  • Pel que fa a les dones que fan recerca 232 dones investigadores dels nostres centres s’han ocupat d’alguns dels nostres projectes, representant el 73% del total d’investigadors.
  • D’aquestes, 189 dones són Investigadores Principals o coInvestigadores Principals, representant el 74% del total d’investigadors principals.
  • Un total de 357 investigadors/es són doctorats. D’aquests, 189 són doctorades, el 74%.
  • Amb relació als grups de recerca, 23 grups estan liderats per dones (el 59% del total de grups), i un 69% del total dels membres són dones.

Què fa l’IDIAP per l’equitat

L’IDIAP està desenvolupant un nou Pla d’Igualtat que està previst tenir enllestit aquest any. Es pot veure el què hi ha ara en el següent enllaç.

Una de les mesures en clau de gènere que més es valora a l’IDIAP és la seva política de conciliació familiar. Per aquells treballadors/es que tinguin fills/es menors de dotze anys, si així ho desitgen, tenen l’opció de fer sols una tarda a la setmana (treballant fins a les 18 h). Per la resta de personal amb fills majors de dotze anys, hauran de fer dues tardes.

De fet, l’Institut ofereix la possibilitat que un treballador pugui distribuir-se els horaris segons cada casuística familiar, amb un mínim de persones per departament i depenent de les èpoques. I, a més a més, en aquells casos especials, de famílies monoparentals o bé amb fills/es amb discapacitats, l’IDIAP dona la màxima flexibilitat.

L’IDIAP actua sempre a favor de l’equitat. En aquest sentit, sempre que s’esdevé un grup nou, s’intenta buscar la paritat entre sexes i ser equitatius en el repartiment de departaments i oferir les mateixes facilitats d’ubicació geogràfica dels llocs de treball per ambdós gèneres. I a l’hora de redactar i publicar els nostres textos científics, sempre revisem que el llenguatge no sigui sexista i sigui el màxim inclusiu possible.